Un star internațional. Era pasionat de teatru în copilărie, dar a ajuns să fie contabil. Franco Nero a devenit cunoscut datorită rolurilor din filmele italiene de western și ca polițist în luptă cu mafia. Adică, un pistolar cu cohi albaștri.

Franco Nero, pistolarul cu ochi albaștri

Franco Nero (79 de ani) este un reper în cinematografia internațională. Era atras de teatru încă de copil, dar tatăl lui era un polițist sever și l-a trimis să învețe o meserie serioasă, cea de contabil.

Franco Nero se numește, de fapt, Francesco Clemente Giuseppe Sparanero. Înclinarea sa pentru actorie devenise deja evidentă în adolescență, când a început să organizeze și să participe la piesele studențești. După o scurtă perioadă la o școală de teatru de frunte, s-a mutat la Roma. Acolo s-a alăturat unui mic grup de prieteni în scopul realizării de documentare. Însă, a studiat economia și comerțul la Universitatea din Milano.

Avea 25 de ani (1966) când a fost descoperit ca actor de celebrul regizor John Huston. De atunci a apărut în mai mult de 200 de filme din întreaga lume, lucrând cu regizori de top din Europa.

Chipul frumos al lui Franco Nero a apărut în roluri foarte diferite

În ce filme l-ați văzut pe Franco Nero

Chipul frumos al lui Franco Nero a apărut în roluri foarte diferite. La început a primit rol în „Abel” în ”Biblia: Începutul” (1966). A fost apreciat, dar succesul a venit după ce a primit rolul luptătorului singuratic Django, trăgând un sicriu, unul dintre cele mai bune spaghete-western.

Au urmat alte western-uri din acel stil. A fost și personaje istorice în Garibaldi, Ultimele zile în Pompei, Sfântul Augustin. A filmat în foarte multe țări, cum ar fi  România, Ungaria, Iugoslavia, Franța, SUA. Mai târziu, regizorul rus Serghei Bondarchuk l-a distribuit în rolul celebrului reporter american „John Reed” în „Krasnye kolokola II” (1982) în două părți.

La începutul anilor 80, Nero a fost ales pentru rolul ninja albă, „Cole”, în Enter the Ninja (1981) și în 1990 ca terorist „Gen. Esperanza”, alături de Bruce Willis, în Die Hard 2 (1990) de Renny Harlin ).

Franco Nero s-a îndrăgostit de actrița britanică Vanessa Redgrave. S-au căsătorit decenii mai târziu

Franco Nero, căsătorit cu o actriță faimoasă

În 1967, Franco Nero a fost distribuit în versiunea cinematografică a musicalului Camelot (1967). A jucat alături de Vanessa Redgrave, pentru care a fost nominalizat la premiul Globul de Aur.

În timpul filmărilor Camelot, s-a îndrăgostit de actrița britanică Vanessa Redgrave, care a devenit partenerul său de lungă durată. S-au căsătorit decenii mai târziu. Împreună au doi copii. Vanessa Redgrave este o actriță britanică, celebră, care a jucat în peste 50 de filme bine cotate.

În afară de opera sa cinematografică, Nero lucrează și pentru organizații caritabile. În ultimii 45 de ani, a fost un binefăcător al orfelinatului Don Bosco din Tivoli. A primit numeroase premii și, în 1992, pentru meritele sale artistice, președintele Italiei i-a fost conferit un cavaler al Republicii Italiene.


John Wayne, o legendă a vestului american. Viața în afara ecranului

Familia Fonda, cu trei actori de Oscar: Henry, Peter și Jane. Vieți pline de traume

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp