Franța, în carantină națională pentru o lună. Emmanuel Macron a dat vestea

Franța, în carantină națională pentru o lună. Emmanuel Macron a dat vestea
Mobilizare de proporții în Franța. Președintele Emmanuel Macron a anunțat că a fost accelerată vaccinarea populației. Până se va încheia imunizarea, țara este  în carantină națională timp de 30 de zile.

Se închide Franța! Restricţiile care intră în vigoare sâmbătă, 3 aprilie, vor dura o lună. Măsurile de carantinare vor fi extinse în mai multe părţi din ţară.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri seară (31 martie) că se vor face eforturi deosebite pentru accelerarea vaccinării anti-COVID-19.

Președintele Franței, Emmanuel Macron: carantină națională

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a adresat cetățenilor miercuri seară (31 martie). El a transmis un mesaj optimist și de încurajare a cetățenilor să meargă la vaccinarea anti-COVID, scrie presa franceză.

Emmanuel Macron este îngrijorat că 44% din cei aflaţi la terapie intensivă au vârste sub 65 de ani. În Franța, 100.000 de familii au avut un deces din cauza Covid.

De aceea, s-au decis carantinarea națională a țării pentru o lună. “Deschidem Franţa de la mijlocul lunii mai”, le-a promis francezilor Emmanuel Macron.

Ce înseamnă carantină națională în Franța

Președintele Franței a anunțat reguli valabile pentru întreg teritoriul prevăd restricţii de circulaţie de la ora locală 19:00 (17:00 GMT) până la 6:00. De asemenea, închiderea anumitor centre comerciale şi restricţii de deplasare.

Două din cele trei săptămâni de închidere a şcolilor vor corespunde cu vacanţa de primăvară, măsură care va fi valabilă în toată ţara.

Printre măsurile anunţate se numără: închiderea şcolilor începând de luni, pentru trei sau patru săptămâni. Toate unităţile şcolare vor avea o săptămână de cursuri online, începând de luni, 5 aprilie, a anunţat Macron. Apoi, elevii din trei zone vor fi în vacanţă timp de 15 zile. Cursurile vor reîncepe în 26 aprilie, fizic creşele şi învăţământul primar iar la distanţă – liceenii şi studenţii.

“Părinţii care trebuie să aibă grijă de copiii lor şi nu pot lucra de acasă vor avea drept la şomaj parţial”, a mai precizat Macron.

Franța accelerează vaccinarea

În timpul carantinei de 30 de zile, în Franța se vor face vaccinări în ritm alert. Vaccinarea este “miza principală” a spus preşedintele francez. “Ieşirea din pandemie este de acum posibilă”.

“Mai mult de 8,5 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin. Trei milioane au primit două. Vaccinul este eficient. Cea mai bună dovadă a acestei eficienţe se vede în cifrele şi în mortalitatea concetăţenilor de peste 80 de ani. Mortalitatea s-a diminuat semnificativ”, a spus Macron.

“Trebuie să vaccinăm cât mai repede posibil şi pe cei mai fragili. Trebuie să vaccinăm neobosit, fără zile de sărbătoare, sâmbăta şi duminica, la fel ca în timpul săptămânii. Pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna, numeroase centre au deschis, datorită angajamentului primăriilor. Pentru vaccinurile AstraZeneca şi mâine Pfizer, 250.000 de profesionişti s-au mobilizat pentru a se vaccina cu acestea”.

“De acum şi până la sfârşitul verii, toţi francezii cu vârsta de peste 18 ani care doresc pot fi vaccinaţi. Pentru că este cheia ca să ne reconectăm, cheia pentru a ne redeschide ţara”, a promis Macron.

Preşedintele francez a anunţat: “Voi reveni cu o agendă pentru redeschidere. De la mijlocul lunii mai vom începe să redeschidem unele spaţii de cultură. Vom autoriza fără condiţii deschiderea teraselor şi vom construi, între mijlocul lui mai şi începutul verii, un calendar de redeschidere progresivă pentru cultură, sport, timp liber, evenimente, cafenele şi restaurante”.


Știați? Prima Doamnă a Franței are trei copii din prima căsătorie și a ținut secret că a murit tatăl lor

Adio, vacanțe în Seychelles și Malta! La întoarcere se stă în carantină. Lista țărilor „periculoase”