Când încă era un tânăr actor cu aspirații mari, Iurie Darie s-a remarcat în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii, în care istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte. A fost doar începutul unei cariere de excepție.

Iurie Darie: „Am fost foarte fericit”

Iurie Darie a decedat în noaptea de 9 spre 10 noiembrie 2012, după mai multe luni de luptă cu problemele respiratorii și cardiace. Avea 83 de ani.

Talentat la desen, dar având și reale însușiri pentru scenă, Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Artă Teatrală și Cinematografică, reușind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952.

”Am fost foarte fericit”, spunea tot timpul Iurie Darie. Avea motive să facă această afirmaţie: părinţii l-au iubit, femeile l-au adorat, are un fiu sclipitor, a jucat cu cei mai mari actori ai ţării.

În tinereţe, Iurie Darie avea o galerie impresionantă de admiratoare. Când ieşea în public, săreau pe el zeci de femei să-i ceară autografe. Dar el voia să fie luat drept un profesionist, nu doar un băiat frumos.

Iurie Darie, familia

Iurie Darie a fost căsătorit cu actriţa Consuela Roşu, cu care a fost coleg la Liceul Sava. Rodul primei sale căsnicii, fericită şi armonioasă, cu actriţa Consuela Darie, a fost Alexandru (Ducu Darie), născut în 1959, care nu numai că a moştenit talentul părinţilor săi, ba chiar i-a depăşit. Din păcate, și Ducu Darie, unul dintre marii regizori români de teatru, ne-a părăsit pe 18 septembrie 2019, din cauza unei ciroze.

Răpusă prematur de boală, frumoasa actriţă Consuela Roșu, cu limbă de moarte, l-a lăsat pe Iurie Darie în grija colegei şi prietenei lor, Anca Pandrea. Rămas văduv, Iura se îndrăgosteşte de aceasta şi rămân împreună până la sfârşit.

Deşi au fost împreună de 26 de ani, nu s-au căsătorit civil. Şi-au dorit copii, dar după lungi tratamente au realizat că nu sunt binecuvântaţi să se bucure de acest dar.

„E o misiune a mea să am dragoste de copii aşa cum avea şi mama mea, educatoare, şi tatăl meu, învăţator. În zona asta, a copiilor, am trăit toată viaţa şi am fost foarte fericit. Ultimul copil, pe care-l iubesc cel mai mult, e Anca. Îi mulţumesc lui Dumnezeu, că sunt unul dintre favorizaţii sorţii care mai speră să fie fericiţi în continuare”, spunea marele actor, într-un interviu din 2009, pentru Formula As.

Iurie Darie, cariera

Iurie Darie a avut o carieră excepţională, ce cuprinde roluri în peste 40 de filme.

A debutat în cinematografie, în 1953, în „Nepoţii gornistului”, unde a jucat alături de Marga Barbu şi Liviu Ciulei.

A avut roluri memorabile în numeroase filme: „S-a furat o bombă” (1961), „Dragoste la zero grade” (1964), seria „B.D. în alertă” (1971), „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Fraţii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morţii” (1999).

În 2009, a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră.

În martie anul acesta, Iurie Darie a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar în 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală.


Răsturnare de situație. „Teroristul din Lyon” era soțul femeii pe care preotul și-o făcuse amantă

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri