Simona Ionescu / Redactor Șef

Ghidul experților pentru un somn liniștit. Secretul regulii 20/20/20

Ghidul experților pentru un somn liniștit. Secretul regulii 20/20/20
Nu vă înșelați: să vă odihniți o noapte întreagă a devenit și mai greu în ultimul an. Experții explică cum să resetăm obiceiurile proaste și să ne trezim înviorați.

Ghidul experților pentru un somn liniștit. Înainte de COVID-19, sfaturile pentru un somn mai bun erau simple: decupați aparatele electronice înainte de culcare și învățați să iubiți ceaiul de mușețel.

După ce pandemia a lovit, am avut cu toții nevoie de ceva mai puternic de atât, pe măsură ce nivelul nostru de stres a crescut. Să te poți odihni o noapte întreagă a devenit și mai greu în ultimul an.

„În ultimul an, mai mulți oameni  lucrează pentru prima dată de acasă. Mulți au dificultăți în a-și da seama unde se oprește spațiul lor de lucru și unde începe spațiul personal.

Dacă nu reușiți să creați delimitări clare între cele două, vă veți gândi totuși la muncă atunci când este timpul pentru odihnă”, spune Michael Breus, un psiholog clinic din Los Angeles, cunoscut sub numele de Sleep Doctor. 

Evitați să lucrați în pat

Mediul în care vă odihniți afectează aproximativ 25% din calitatea somnului, potrivit spuselor lui Michael Breus. Asta explică de ce, atunci când linia dintre birou și dormitor se estompează, mulți au parte de un somn inadecvat. 

Ghidul experților pentru un somn liniștit. Trebuie să stabiliți limite ferme, afirmă Charlene Gamaldo, MD, neurolog cu sediul în Baltimore și director medical la John Hopkins Sleep Disorders Center. 

„Dormitorul ar trebui să fie doar pentru somn, amor și zile în care vă simțiți rău. Aranjați-vă patul imediat ce vă ridicați, astfel încât acesta să fie mai puțin probabil să se transforme în spațiul vostru de lucru”, spune ea. 

Reduceți consumul de cafea și de alcool

„Dacă bei cafea după ora 14, jumătate din cofeină este încă în sistemul tău la ora 22”, spune Michael Breus. Așadar, consumați cu înțelepciune. Alcoolul anulează etapele profunde ale somnului. Limitați-vă la mai puține băuturi, oprindu-vă cu două ore înainte de culcare și asociați la fiecare băutură un pahar de apă.

Regula 20/20/20

Psihologul îi sfătuiește pe pacienții săi să împartă ora înainte de culcare în trei bucăți de 20 de minute: „Luați primele 20 de minute pentru a vă pregăti pentru mâine, cum ar fi să răspundeți la ultimul e-mail sau să vă alegeți ținuta”.

Recomandă ca următoarele 20 de minute să fie alocate igienei. Ultimele 20 de minute ar trebui dedicate relaxării: „Lăsați deoparte ultimele 20 de minute pentru a vă relaxa sau medita”. 

Relaxarea chiar înainte de culcare scade ritmul cardiac și îți mută corpul de la activ la senin.

Semne ale cancerului pe care trebuie să le iei în considerare. Medicii susțin că anumite simptome pot caracteriza cancerul

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre