Simona Ionescu / Redactor Șef

Glenda Jackson, mare actriță și politician, a murit. Va rămâne mereu Regina Elisabeta I în memoria colectivă

Glenda Jackson, mare actriță și politician, a murit. Va rămâne mereu Regina Elisabeta I în memoria colectivă
Pierdere enormă pentru lumea filmului. A murit Glenda Jackson, o actriță „de o inteligență pătrunzătoare”

Glenda Jackson, actriță și politician neînfricat, a murit la vârsta de 87 de ani. La această vârstă respectabilă terminase filmările pentru o nouă peliculă.

Agentul vedetei, Lionel Larner, a da o scurtă declarație în care a explicat ce s-a întâmplat cu actrița. „Glenda Jackson, actriță și politician, de două ori laureată a premiilor Oscar, a murit liniștită în această dimineață, la domiciliul ei din Blackheath, Londra, după o scurtă boală, cu familia alături”.

Cea mai bună Elisabeta I a tuturor timpurilor. Glenda a făcut un rol de compoziție, de neuitat, pentru că publicul așa și-o imaginează de atunci pe regină

A devenit între anii 1992-2015 parlamentar laburist în nordul Londrei

Jackson a străbătut ca un colos lumile înguste ale scenei și ecranului de-a lungul a șase decenii. Ea a devenit o vedetă cunoscută de întreaga lume în anul 1970, când a câștigat premiul Oscar pentru „Women In Love” și „A Touch of Class” și a primit alte două nominalizări.

În fantastica dramă BBC Elizabeth R, ea a interpretat fantastic rolul Reginei Elisabeta I. Pentru că a fost pasionată de politică, a renunțat o perioadă la actorie și a devenit între anii 1992-2015 parlamentar laburist în nordul Londrei, alăturându-se Camerei Comunelor. Cu puțin timp în urmă, Glenda Jackson a terminat filmările pentru „The Great Escaper”, unde a jucat împreună cu Michael Caine.

Tatăl a fost zidar, mama femeie de serviciu

Jackson a venit pe lume în Birkenhead, Merseyside, în 1936, fiind prima dintre cele patru fiice născute dintr-un tată zidar și o mamă care lucra ca femeie de serviciu. Visele ei timpurii de a deveni dansatoare au fost zădărnicite atunci când a crescut prea înaltă, iar la 15 ani a părăsit liceul pentru fete West Kirby pentru un loc de muncă la magazinul Boots.

Glenda în 1974

A descoperit că îi place să joace teatru, după ce a fost convinsă de o prietenă să se alăture grupului de teatru local Townswomen’s Guild. S-a înscris la singura școală de teatru de care auzise, Rada, cu mențiunea că își va permite să meargă doar dacă va câștiga o bursă. A câștigat. Era încă studentă la această școală când și-a făcut debutul pe scena profesionistă în orașul de la malul mării Worthing, în 1957, într-o piesă de Terence Rattigan, Separate Tables.

A schimbat pentru totdeauna teatrul britanic

Șase ani ca actriță și manager de scenă în teatre de repertoriu din întreaga țară au adus-o în cele din urmă în atenția RSC, la care s-a alăturat în 1964, chiar în momentul în care regizorul Peter Brook se făcea remarcat cu un sezon intitulat Theatre of Cruelty.

Acesta a distribuit-o în Marat/Sade al lui Peter Weiss, în rolul unui prizonier desemnat să joace rolul asasinului lui Marat, Charlotte Corday, o performanță care a fost amintită ani mai târziu de dramaturgul David Edgar ca fiind una dintre cele mai bune pe care le-a văzut vreodată, într-o producție care „a schimbat pentru totdeauna teatrul britanic”.

A lăsat statueta mamei sale

Ea a reluat rolul în 1967, dar până atunci își făcuse deja un scurt debut pe ecran în filmul lui Lindsay Anderson, This Sporting Life. Cariera sa cinematografică a început cu adevărat doi ani mai târziu, când interpretarea sa ca Gudrun, o femeie cu o sexualitate abrazivă, în adaptarea lui Ken Russell a romanului lui DH Lawrence „Women in Love”, i-a adus primul din cele două premii Oscar pentru cea mai bună actriță, pe care nu a venit să le primească.

Mai târziu a declarat că a lăsat statueta mamei sale, care a șters-o de atâtea ori încât i-a luat pojghița de aur.

Glenda Jackson a murit la vârsta de 87 de ani

În 1973, a câștigat al doilea Oscar

Când a terminat filmările la „Femei îndrăgostite”, era însărcinată în șase luni cu fiul ei, Dan, singurul copil al unei căsnicii de 18 ani cu Roy Hodges, actor devenit anticar. Doi ani mai târziu a revenit, într-un rollercoaster de roluri. Printre realizările sale din 1971 se numără soția nimfomană a lui Ceaikovski într-un alt film al lui Russell, The Music Lovers.

Dar și regina Elisabeta I, într-un influent serial TV cu șase episoade, Elizabeth R, care i-a adus două premii Emmy, și o Cleopatra guralivă și cu pancarte, în primul dintr-o serie de roluri de comedie pentru emisiunea Morecambe and Wise Show de la BBC. În 1973, a câștigat al doilea Oscar în rolul iubitei Vicki din comedia romantică „A Touch of Class”.

A avut roluri fantastice până la 50 de ani

Cu toate că a vorbit deschis despre lipsa de roluri bune pentru femei, a continuat să le găsească până la 50 de ani, moment în care a luat decizia surprinzătoare de a renunța la tot și de a candida la alegerile parlamentare. De la alegerea sa în 1992 și până la demisia din 2015, ea a întors spatele starurilor sale anterioare, dedicându-se reprezentării alegătorilor din Hampstead și Kilburn din Londra ca deputat laburist.

Jackson face campanie în circumscripția sa din nordul Londrei alături de Gordon Brown în campania pentru alegerile generale din 2010. Fotografie: Andrew Winning/PA Archive/PA Images

Unde a trăit în ultimii ani

În ultimii ani și-a abandonat fortăreața din nordul Londrei pentru un apartament la subsol în casa din sudul Londrei a fiului ei, Dan Hodges, în prezent un editorialist politic ale cărui opinii erau foarte diferite de ale ei. Aici s-a ocupat cu grădinăritul, și-a văzut nepotul crescând și a continuat să trăiască așa cum și-a dorit, departe de ochii curioșilor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre