Simona Ionescu / Redactor Șef

Gratis la doctor! Nu mai trebuie să plătiți la privat dacă sunteți asigurat CNAS. Toți românii trebuie să știe asta

Gratis la doctor! Nu mai trebuie să plătiți la privat dacă sunteți asigurat CNAS. Toți românii trebuie să știe asta
Casa Națională de Asigurări de Sănătate vine cu o veste importantă pentru toți românii. E vorba de o nouă platformă online care le va fi de mare ajutor.

Accesând această platformă aveți la dispoziții informații zilnice despre furnizorii de analize de laborator și imagistică din țară, care au contracte cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate.

Aveți nevoie să vă faceți analizele și vreți să știți cum să scutiți niște bani și să beneficiați de ajutor de stat, pentru că sunteți asigurat CNAS? De acum încolo, veți putea intra pe noua platformă http://www.casan.ro/pharmacy/laboratory-reports-list.

Veți vedea și câți bani au disponibili furnizorii

În acest loc sunt puse la dispoziția tuturor date despre toți furnizorii care au mai au fonduri disponibile să vă ajute cu analizele de laborator decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, veți putea vedea și care este valoarea totală a fondului disponibil al fiecărui furnizor. Și tot această nouă platformă vă arată și câte cazuri au fost programate de o clinică, dar și ce valoare a contractat CJAS cu fiecare furnizor.

Analizele de rutină se fac odată pe an

Cele mai uzuale analize sunt glicemia, colesterolul și toate fracțiile lipidice (lipide totale, trigliceride, colesterol LDL și HDL), transaminazele hepatice, ureea, creatinina, calcemia,  inclusiv calciul ionic, magneziemia și sideremia (fierul). Alături de acestea, se mai pot face acidul uric, ionograma (sodiu, potasiu, fosfor etc.), calcularea hemoglobinei glicate, iar la capitolul hematologie se recomandă hemoleucograma completă.

Nu în ultimul rând, românii trebuie să-și facă și examenul de urină, sediment și sumar, dar și examenul coproparazitologic, coprocultura și exsudatul faringian, analize care intră la capitolul depistare de paraziți, bacterii sau ciuperci. Pentru ca analizele să fie cât mai precise, nu trebuie să mâncați și să beți apă timp de 8-12 ore.

În cât timp veți primi rezultatele analizelor

Primirea rezultatului durează de la câteva ore la câteva zile, în funcție de complexitatea analizelor. Potrivit specialiștilor, „toate analizele enumerate mai sus sunt decontate de casele de asigurări dacă pacientul este asigurat, are bilet de trimitere de la un medic în contract cu casa de asigurări și se prezintă cu cardul la laboratorul abilitat, aflat și el în contract cu casa de asigurări”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre