Simona Ionescu / Redactor Șef

Îl recunoașteți? El este ”Pistruiatul” și are o poveste de viață tristă

Îl recunoașteți? El este ”Pistruiatul” și are o poveste de viață tristă
Costel Băloiu avea 13 ani când a jucat în filmul „Pistruiatul”, primul serial color filmat în România. Acum a ajuns la vârsta de 61 de ani. Ca să arate ca un roșcovan plin de pistrui părul i-a fost și pictat pe față. Are o poveste de viață tristă.

”Pistruiatul” este un serial românesc de propagandă din anul 1973, regizat de Francisc Munteanu care a reușit să-i cucerească pe români prin personajul principal, un băiețel foarte simpatic, roșcovan, plin de pistrui. Au trecut 47 de ani de atunci, iar puștiul simpatic are 61 de ani. A fost invitatul lui Mihai Gâdea, la Sinteza zilei”.

Cum a ajuns Costel Băloiu să joace în ”Pistruiatul”

”A fost pur și simplu o întâmplare. Mergeam în oraș cu prietenii mei de joacă să vedem un film și nu am mai găsit bilete. Lângă rubrica de cinematograf era acest anunț: Centrala România Film în colaborare cu Televiziunea Română caută copii între 10 și 14 ani pentru primul serial color pentru televiziune – Pistruiatul”, a spus Costel Băloiu.

Selecția a avut loc în București, Cluj și Oradea și în total au fost vizionați peste 6.500 de copii. ”Din 6.500 am rămas 11, printre care și un băiețel care era cu Iurie Darie într-o emisiune. Francisc Munteanu era un om foarte direct și extraordinar, ne-a făcut poze și din 11 am rămas doi,  eu și cu acel băiat, el ar fi trebuit inițial să joace pentru că avea experiență de platou. Francisc Munteanu a zis că vrea ceva deosebit. Eram pe un scăunel, se uita o grămadă de lume. Emoționat am zis: «Nene! De unde aveți pălăria aia că e foarte frumoasă, a zis mama că o să îmi cumpere și mie una dar nu are bani acum». Și atunci Francisc Munteanu a zis STOP”, a declarat Costel Băloiu, la Antena 3. Ca să arate ca un roșcovan, i-au vopsit părul și i-au pictat pistrui pe față, câte 16 pe fiecare obraz.

Câți bani a câștigat Costel Băloiu cu rolul din ”Pistruiatul”

Costel Băloiu a fost foarte deschis când a venit vorba de câți bani a câștigat de pe urma filmului „Pistruiatul”, menționând chiar că i-a primit cu „țârâita”.

„Ca sumă poate să pară mult, contractul a fost de 65.000 lei. Era exact valoarea unei Dacii și la duble mi s-au mai dat niște bani. S-a făcut mare economie de peliculă și pentru economia asta mi-au mai dat 20.000 de lei. În total 85.000 de lei. Să nu aveți impresia că banii au venit în cont, ca acum. Au fost cu țârâita efectiv.”

”Pistruiatul” are o poveste de viață fascinantă

”Pistruiatul” s-a rugat două luni de Sergiu Nicolascu să facă această poză

”Aveam 13 ani, treceam în clasa a opta. Am făcut Roșcovanul la 17 ani, tot cu Francisc Munteanu. Dacă Francisc Munteanu nu ar fi murit, el ar fi avut un proiect ”Pistruiatul” după eliberarea țării. El dacă trăia vă spun sigur, cursul meu era altul. În nici un moment nu m-am gândit să fac actorie. Am terminat școala, am plecat în armată. Am făcut un an și opt luni și din armată, am fost ospătar și taximetrist. Am fost taximetrist vreo 10-11 ani după care am făcut TIR vreo șase șapte ani. Din 2004, lucrez la Ministerul Educației ca șofer”, a povestit Costel Băloiu.

”Pistruiatul” s-a căsătorit la 18 ani

”Aveam 18 ani, ea 16. A venit la Starea Civilă cu mama că trebuia să semneze. Era gravidă. A doua soție a fost un eșec total, ne-am despărțit amiabil și am cunoscut-o pe a treia soție cu care sunt și în prezent. Împreună de 31 de ani. Avea două fetițe am și zis că dacă aș fi cunoscut-o din prima, viața mea era cu totul alta. Contează foarte mult. Cât am fi de bărbați, fără o femeie nu faci nimic în viață”.

Costel Băloiu bătut de Securitate

Avea 26 de ani când a plecat în Italia, ca suporter de fotbal. Nu știe nici acum de ce a rămas, ”a fost o prostie din partea mea”. A stat 11 luni, iar la întoarcere  a aflat că mama lui fusese dată afară din serviciu, iar pe el l-a înhățat Securitatea. L-au bătut din două în două zile: ”Am luat bătaie cum nu vă închhipuiți. M-au călcat în picioare. Am încercat să găsesc un loc de muncă, dar nu am putut. Am vrut chiar să devin gunoier, dar nu m-au primit. Până la Revoluție, am desenat pentru studenții de la Medicină, caiete cu divești mușchi și ce mai aveau ei nevoie. Într-o săptămână, câștigam 400 de lei. Făceam și taximetrie la negru. Am avut noroc că a venit Revoluția. Am ieșit și eu în stradă, dar nu am luat cetificat de revoluționar”, a povestit Costel Băloiu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre