Ilarion Ciobanu se odihnește în Marea Neagră, așa cum și-a dorit

Ilarion Ciobanu se odihnește în Marea Neagră, așa cum și-a dorit
A fost marinarul Gherasim în ”Toate pânzele sus”, ardeleanul-cowboy Traian Brad în seria ”Ardelenii”, comisarul Mihai Roman în filmele lui Sergiu Nicolaescu. Ilarion Ciobanu a făcut roluri memorabile în peste 50 de filme. Cine nu își amintește vocea sa gravă şi molcomă, cu care rostea inconfundabil ”Apăi, domnule…“

Este considerat un uriaş al cinematografiei româneşti. Actorul Ilarion Ciobanu a fost răpus de cancer faringian, la 76 de ani, pe 7 septembrie 1994. Când s-a îmbolnăvit, spera că, vreodată, cândva, va apuca să ajungă înapoi pe malul mării, acolo unde i-ar fi plăcut să rămână pentru totdeauna. Corpul său a fost incinerat, iar cenușa a fost aruncată în Marea Neagră.

Ilarion Ciobanu, o copilărie amară

Ilarion Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1931, în Ciucur, o aşezare care face astăzi parte din Republica Moldova. Rămasă fără stâlpul casei, familia Ciobanu vine în Dobrogea şi se stabileşte la Constanţa. Este locul unde micul Ilarion şi fraţii lui vor creşte.

Ca să-şi ajute mama, tânărul Ilarion face lucrează orice, băiat de prăvălie, pescar, marinar, hamal, până la tractorist, miner, tâmplar, şofer şi brigadier. Vremurile tulburi l-au purtat inclusiv prin arestul poliţiei, pentru haiduciile mărunte făcute cu tovarăşii din anturaj. Aşa intră în pielea personajelor de mai târziu, pe care le interpreta cu atâta naturaleţe pe ecran.

”A avut o copilărie amară, cea a orfanului de tată, a copilului care s-a dus la școală cu pantofii mari și scâlciați ai mamei. Naufragiat la Institutul de Teatru, de unde a fost exmatriculat, ca să poată ajunge cel mai complex actor de film contemporan”, a scris Titus Popovici, în volumul de schițe ”Un far la pensie”, 1980.

O carieră de excepție

Deşi a urmat IATC-ul, nu scena, ci filmul l-a atras pe Ilarion Ciobanu. A devenit Gerula („Columna“), marinarul Gherasim („Toate pânzele sus“), ardeleanul-cowboy Traian Brad (seria „Ardelenii“). A fost comisarul Mihai Roman (din filmele de acţiune ale lui Sergiu Nicolaescu), Stroe Buzescu („Mihai Viteazul“), Vasile Stegaru („Nemuritorii“), Petre („Răscoala“), Tatăl („Lumini şi umbre“).

Personajul jucat de Ilarion Ciobanu reuşea să fie eroul secundar care strângea simpatia şi admiraţia spectatorilor. Era întruchiparea celui puternic, cumpătat, drept, viteaz, neînfricat. Fizicul său impresionant, de fost rugbist, l-a impus definitiv în prima linie a marelui ecran.

Ilarion Ciobanu și fiul său şi al scenaristei Marion Ciobanu de la Sahia Film, Ioachim Ciobanu

Ilarion Ciobanu, familia

Ilarion Ciobanu a fost însurat de mai multe ori, de două ori cu aceeaşi femeie. A avut trei soții. Prima soție, o profesoară de franceză, a doua soție, Tamara Barna, iar a treia, Marion Ciobanu. Din ultima căsătorie are un fiu, Ioachim. Unicul fiu a urmat cariera părinţilor, absolvind UNATC.

Viaţa de la Constanţa, unde se simţea liber îşi pusese adânc amprenta asupra sa. Şi-ar fi dorit să devină marinar să cutreiere lumea.

Când boala i-a cuprins trupul de uriaș, Ilarion Ciobanu a rămas în picioare. Spera că va apuca să ajungă înapoi pe malul mării, acolo unde i-ar fi plăcut să rămână pentru totdeauna. Fiul său şi al scenaristei Marion Ciobanu de la Sahia Film, Ioachim Ciobanu, i-a îndeplinit dorința nerostită. Ilarion Ciobanu a fost incinerat, iar cenușa sa a fost răspândită în Marea Neagră.