Medicii avertizează că un aport mic de vitamine poate fi dăunător, dar un aport prea mare de asemenea. De aceea suplimentele alimentare trebuie consumate cu moderație, iar alimentația trebuie să fie una variată. O dietă echilibrată îți poate asigura toți nutrienții de care ai nevoie, pe când o dietă nesănătoasă poate produce dezechilibre în organism. Iată care sunt cele mai importante lucruri ce trebuie știute despre vitamine și care este rolul fiecăreia dintre ele.
Vitamina A
Cu toții știm faptul că aceasta este foarte importantă pentru vedere. Însă vitamina A ajută la mult mai multe lucruri printre care la diviziunea celulară și la întărirea sistemului imunitar. Mai mult, ea are și proprietăți antioxidante. Iar antioxidanții sunt cruciali pentru combaterea radicalilor liberi atât de nocivi pentru bolile de inimă sau cancer. Vitamina A se găsește în spanac, produse lactate și ficat. Alimentele care au beta-caroten, precum morcovul, sunt la fel de importante deoarece beta-carotenul este transformat în vitamina A.
Vitamina C
Se mai numește și acid ascorbic. Corpul are mare nevoie de vitamina C pentru a putea forma cartilajele, mușchii și colagenul în oase. Ea ajută foarte mult organismul să se vindece în urma unor afecțiuni. Este, de asemenea, o mare sursă de antioxidanți, fiind unul în sine. În plus, ajută organismul în procesul de absorbție și stocare a fierului. Corpul nu produce în mod natural vitamina C. De aceea o soluție sunt suplimentele de la Crudsisanatos.bio. Dar mai poți oferi organismului aportul necesar de vitamina C și prin consumul de citrice, fructe de pădure, ardei, broccoli, varză sau spanac.
Vitamina D
Ajută cel mai mult la reglarea cantității de calciu și de fosfor. Pentru a avea oase puternice și dinți sănătoși, calciul și fosforul sunt esențiale. Și cu ajutorul vitaminei D pot fi absorbiți de organism. Lipsa vitaminei D poate duce la rahitism în copilărie și, ulterior, la dureri osoase foarte puternice în perioada adultă. Cea mai bună sursă de vitamina D este de la soare. Pe lângă asta, poți consuma ulei de pește, ficat, carne roșie, gălbenuș de ou și cereale integrale.
Vitamina E
Aceasta este un nutrient solubil în grăsimi, ceea ce înseamnă că organismul stochează vitamina E în țesuturile adipoase. Este un antioxidant cu același rol de protecție împotriva acțiunii radicalilor liberi și stresului oxidativ. Mai mult, întărește sistemul imunitar în fața virusurilor și bacteriilor. Un rol foarte important pe care îl are este acela de a forma globulele roșii și de a împiedica coagularea sângelui în interiorul vasele sangvine.
Vitamina K
Aceasta este și ea o vitamină solubilă în grăsimi. Organismul are rezervele de vitamina K în ficat, creier, inimă, pancreas și oase. Cel mai important rol pe care vitamina K îl are este acela de coagulare a sângelui, mai ales în cazul unei răniri. Practic, ajută organismul să nu piardă foarte mult sânge atunci când ne lovim și se creează acea coajă prin faptul că sângele se coagulează.
Complexul de vitamine B
Impactul cel mai puternic al complexului de vitamine B este asupra energiei pe care o avem, sau nu, zi de zi. Mai mult, funcționarea optimă a creierului depinde foarte mult de vitaminele din gama B. Metabolismul celular nu ar funcționa normal dacă ar exista carențe de vitamina B. Digestia și apetitul sunt îmbunătățite, sistemul nervos funcționează optim, tonusul muscular este foarte bun și sănătatea inimii este asigurată – prin consumul complexului de vitamine B.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook