În sfârșit! Avem un Plan Național pentru prevenirea cancerului. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

În sfârșit! Avem un Plan Național pentru prevenirea cancerului. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
„Sănătatea nu trebuie să reprezinte o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic”, a spus preşedintele Klaus Iohannis la ceremonia pentru promulgarea legii care aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului.

La evenimentul care a avut loc la Palatul Cotroceni a participat şi premierul Nicolae Ciucă.

În condițiile în care România, conform Raportului Comisiei Europene privind Starea Sănătății pentru anul 2021, ocupă locul trei în UE în ceea ce privește mortalitatea care poate fi prevenită,  se impune ca politicile în acest sens să fie bine funadamentate, relatează evz.ro.

Aproape jumătate dintre decesele din anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali

În această categorie sunt incluse fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută. Factorii de mediu, precum poluarea aerului, contribuie, de asemenea, la un număr considerabil de decese. „Vă îndemn, așadar, să acționați susținut în a promova o politică unitară de prevenție și educație pentru sănătate”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Totodată, acesta a precizat în discursul său că apreciază modul în care s-a răspuns la apelul de a fi promovat cât mai repede actul normativ care vizează Planul național de prevenire și combatere a cancerului.  De asemenea, modul în care autoritățile, specialiștii și pacienții au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici, iar acest model merită să fie folosit și în alte domenii.

În același timp, președintele a mai adăugat că a urmărit modul în care aceste proiect a fost dezvoltat. „Sănătatea nu este și nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie și oportunism politic”, a adăugat președintele.

Iohannis, dispus să se implice în proiecte importante

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că se va implica în proiectele importante din România, care au nevoie de sprijinul lui pentru a fi duse la bun sfârșit. De asemenea, spune președintele, promulgarea legii este un moment care arată că eforturile susținute au condus la realizarea angajamentelor asumate.

„Sunt încrezător că, deși rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuși împreună, în parteneriat, printr-un efort național, să îmbunătățim starea de sănătate a populației”, a spus Iohannis.

De asemenea, Iohannis consideră că românii au dreptul să poată beneficia de cele mai noi tehnologii care pot transforma cancerul într-o boală care poate fi ținută sub control. În plus, programul va avea ca scop reducerea mortalității și morbidității prin cancer.