Simona Ionescu / Redactor Șef

Incredibil. Politicienii au cerut eliminarea urării „Crăciun fericit!”. Proteste uriașe în UE

Incredibil. Politicienii au cerut eliminarea urării „Crăciun fericit!”. Proteste uriașe în UE
Era cât pe ce să rămânem fără Crăciun! Uniunea Europeană a decis să retragă documentul prin care se recomanda ca termenul ”Crăciun” să fie înlocuit cu formularea ”sezonul sărbătorilor”. Au sărit cu multe critici politicienii de dreapta.

Aveam un scandal cât casa, dacă nu săreau criticile din toate părțile. “Nu vă referiți la perioada Crăciunului și nu folosiți nume creștine precum Maria sau Ioan, pentru a evita rănirea sentimentelor unora.” Așa sună indicațiile unui document intern al Comisiei Europene.

Același document interzice utilizarea adresărilor cu „domnișoară sau doamnă”, folosirea unor termeni precum „lucrători sau polițiști”. Formularea clasică „doamnelor și domnilor”, trebuie înlocuită cu „stimați colegi”.

Crăciun fără „Crăciun”! Politicienii au cerut anularea urării „Crăciun fericit!”

Crăciunul este sărbătoarea cea mai așteptată de toți creștinii din lume. Însă, Comisia Europeană a ținut cont că nu toți europenii sunt albă, creștini și căsătoriți.

Comisia Europeană a lansat un ”Decalog” de 32 de pagini destinat oficialilor Comisiei care propunea un limbaj care încearcă să îmbrățișeze diversitatea. Documentul, de uz intern, a stârnit controverse în mai multe țări. Cel mai mult a deranjat recomandatea cu privire la utilizarea cuvântului Crăciun.

Mai exact, actul îi sfătuia pe oficiali să folosească termeni cum ar fi ”sezonul sărbătorilor”, mai degrabă decât Crăciun. Membri CE au fost sfătuiţi să evite pronumele specifice genului şi cuvintele şi expresiile bazate pe gen. Cum ar fi ”preşedinte”, ”doamne şi domni” sau ”făcută de om”.

“Nu vă referiți la perioada Crăciunului și nu folosiți nume creștine precum Maria sau Ioan, pentru a evita rănirea sentimentelor unora.” Așa sună indicațiile unui document intern al Comisiei Europene.

Nume importante din politica europeană au criticat inițiativa

UE a retras documentul prin care se făceau aceste recomandări. Publicația The Guardian notează că, după proteste vehemente din partea politicienilor de dreapta europenei, documentul a fost retras.

Nume importante din politica europeană au reacționat vehement și și-au exprimat opoziţia faţă de sfatul ”absurd”. Printre ei, fostul preşedinte al Parlamentului European Antonio Tajani, membru al Forza Italia a lui Silvio Berlusconi,

”Incluziunea nu înseamnă negarea rădăcinilor creştine ale UE”, a scris Tajani pe Twitter.

Unii politicieni de extremă dreaptă au acuzat executivul de la Bruxelles că vrea să anuleze creștinismul. ”Comisia Europeană, printr-un document intern, consideră Crăciunul o sărbătoare nu foarte «incluzivă». Au luat la țintă și numele Maria. Motivul? Ele ar putea fi «ofensatoare» pentru necreștini. E destul. Istoria și identitatea noastră nu pot fi anulate”, a scris pe Twitter Giorgia Meloni reprezentantă a partidului naționalist conservator Fraţii Italiei, scrie Il Giornale.

Ce spune comisarul pentru egalitate, Helena Dali

Comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, a retras documentul intern mult criticat. ”Inițiativa mea de a dezvolta documentul intern ca ghid de comunicare pentru personalul Comisiei a avut ca scop atingerea unui obiectiv important. Acela de a ilustra diversitatea culturii europene. Și de a arăta natura incluzivă a Comisiei Europene față de toate straturile sociale și convingerile cetăţenilor.

Cu toate acestea, versiunea de ghid publicată nu servește în mod adecvat acestui scop. Nu este un document matur și nu îndeplinește toate standardele de calitate ale Comisiei. Recomandările necesită în mod clar mai multă muncă. Deci voi retrage recomandările și voi lucra în continuare la acest document”, a explicat Dalli.

Oficialii care lucrează cu colegiul comisiei au fost sfătuiţi să evite să presupună că toată lumea este creştină, albă şi căsătorită.

Ce spune președintele Academiei Române

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a comentat pe Facebook pe marginea scandalului. „Aud, în preziua Sărbătorii Naţionale de 1 Decembrie, când ne bucuram de o altă sărbătoare naţională, cea a Sfântului Andrei, că se gândesc unii să ne interzică Crăciunul. Aceşti «unii» nu sunt oricine, ci Comisia Europeană. Aflu că, de această dată, nu s-a reuşit. Pentru unii pare stupefiant, pentru alţii pare ideal, iar pentru cei mai mulţi faptul rămâne indiferent.” Preşedintele Academiei Române face o comparaţie cu regimurile comuniste care au făcut acelaşi lucru. În România, cuvântul „Crăciun” a fost înlocuit cu „Sărbătorile de iarnă”, iar „Moş Crăciun” a devenit „Moş Gerilă”.

În 2015 s-a pus problema anulării Crăciunului în România!

Prima dată când România a fost lăsată cu gura căscată în privința noțiunii de corectitudine politică a fost în 2015, când, de Crăciun, Uniunea Europeană a încercat să schimbe tradiționalul „Crăciun fericit!” cu expresia „Sărbători de sezon fericite!”. Într-o țară predominant creștin-ortodoxă, în care Biserica este considerată o valoare primară, fostul președinte Traian Băsescu a ales să nu fie corect politic.

„Pentru a nu-i supăra pe islamiștii veniți buluc în inima Europei, politicienii de la Bruxelles au stabilit să nu mai spună și să nu mai scrie ”Crăciun Fericit”, ci “FELICITĂRI DE SEZON”. Mai este puțin și-l vom înlocui și pe Moș Crăciun cu Moș Gerilă. Vă sună cumva cunoscut?”, a scris Traian Băsescu pe Facebook, în acel an.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre