Instanța va decide cât a fost de corupt. Președintele țării, trimis în judecată

Instanța va decide cât a fost de corupt. Președintele țării, trimis în judecată
Luni începe procesul în care un fost președinte al țării va fi judecat pentru fapte de corupție. Un astfel de proces reprezintă o premieră în istoria postbelică a Hexagonului. 

Fostul lider de la Elysee, Nicolas Sarkozy,  va fi judecat începând de luni la Paris în dosarul „interceptărilor”, împreună cu avocatul său Thierry Herzog şi de fostul înalt magistrat Gilbert Azibert.

Potrivit rechizitoriului Parchetului Naţional Financiar (PNF), în timpul mandatului său prezidenţial, Sarkozy a încercat, ajutat de Thierry Herzog, să obţină unele informaţii secrete de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, privind o investigaţie care îl viza în „afacerea Bettencourt”, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urmă, post pe care în final Azibert nu l-a mai obţinut.

După ce la sfârşitul lui 2013 a fost achitat în dosarul „Bettencourt” – în care el fusese suspectat că Liliane Bettencourt, moştenitoarea imperiului de cosmetice L’Oréal, i-ar fi finanţat ilegal campania din 2012 – Sarkozy a sesizat Curtea de Casaţie pentru a obţine anularea confiscării agendelor sale prezidenţiale, el temându-se că informaţiile conţinute de acestea ar putea fi folosite împotriva sa în alte anchete.

În timpul procedurii legate de această sesizare Sarkozy ar fi încercat în 2014 să obţină respectivele informaţii secrete de la Gilbert Azibert, la acea vreme judecător la Curtea de Casaţie. Validarea interceptărilor, în martie 2016, de către cea mai înaltă instanţă a Franţei a fost o înfrângere majoră pentru fostul preşedinte, care a susţinut că transcrierea discuţiilor între un avocat şi clientul său este ilegală.

Ancheta clasată anul trecut a fost redeschisă

O altă anchetă contestată a PNF revine acum în atenţie. Clasată în anul 2019, aceasta urmărea să identifice „cârtiţa” care i-ar fi avertizat pe Nicolas Sarkozy şi pe Thierry Herzog că linia lor secretă „Bismuth” era interceptată. În cadrul anchetei magistraţii au analizat facturile telefonice detaliate ale unor avocaţi celebri, unii dintre aceştia fiind apărători ai inculpaţilor la procesul care începe luni.

Printre acești magistrați se numără şi actualul ministru francez al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, care la jumătatea lui septembrie a deschis o anchetă administrativă împotriva a trei magistraţi ai PNF. Pe Sarkozy îl mai aşteaptă un proces în primăvară, şi anume dosarul „Bygmalion” legat de finanţarea campaniei sale prezidenţiale din 2012.

Nicolas Sarkozy (65 de ani), a denunțat  „scandal care va rămâne în istorie” și a promis că va fi „combativ” în faţa instanţei în acest proces care va zgudui Franța, scrie Evenimentul Zilei.

Înaintea lui Sarkozy, un alt fost preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat – şi condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare – pentru angajări fictive la primăria Parisului făcute pe vremea când fusese edilul capitalei franceze. Însă acum este pentru prima dată când un fost preşedinte al Franţei este judecat pentru acte de corupţie.

După ce a pierdut cursa internă a dreptei franceze pentru alegerile prezidenţiale din Franța, în 2017, retras din politică, Sarkozy riscă o pedeapsă cu zece ani de pușcărie şi o amendă de un milion de euro pentru corupţie şi trafic de influenţă. Thierry Herzog şi Gilbert Azibert riscă aceeași pedeapsă. Ei vor fi judecaţi în plus şi pentru încălcarea secretului profesional.

Campanie electorală pe banii lui Gaddafi

Dosarul „interceptărilor” îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Nicolas Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro.

Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz. În cadrul investigaţiilor privind ancheta libiană, procurorii au stabilit în septembrie 2013 să intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la începutul anului următor că el folosea o linie telefonică secretă, cu o cartelă prepay achiziţionată sub numele „Paul Bismuth”, pentru a comunica cu avocatul său Thierry Herzog.

Sursa foto: Pixabay, Instagram

Interviu. În bucătărie cu MIMI. Cine e persoana pe care o urmăresc un milion de oameni