Irina Păcurariu: Când ați știut că sunteți altfel decât restul familiei?
Irina Loghin: Din clasele primare. Eram născuți la interval de 2 ani. Nu aveam toți încălțăminte, aveam galoși cu ciorapi de lână pe care îi croșetam de la acea vârstă fragedă. Așteptam să vină surorile mele de la școală să îmi dea încălțămintea. A fost greu, dar atunci credeam că este foarte normal. Am început să cânt la școală… știam de la tata. Învățătoarea și-a dat seama și am devenit solista clasei și dirijam și alte clase mai mici. După ce am terminat liceul, am lucrat la un laborator, într-o fabrică de sticlă, apoi am fost la Școala Populară de Artă. La fabrica de sticlă, la 20 de ani, aveam echipă de dansuri și am mers în turneu în Bulgaria. Instructoarea de dansuri era soacra lui Besoiu. Între timp am aflat că se dă consurs la ansamblul Ciocârlia, din București, din ziarul Informația”.
Personalitate a culturii populare românești, Irina Loghin s-a născut într-o familie numeroasă, cu șase frați, și a învățat de mică ce înseamnă să muncești. Puţină lume ştie că îndrăgita interpretă a avut o copilărie dură, părinţii ei confruntându-se cu probleme financiare. Mai mult, când tatăl Irinei Loghin a plecat pe front, solista şi fraţii ei au fost nevoiți să muncească din greu.
Poate din cauza acestei copilării cu neajunsuri, Irina Loghin este un om extrem de sensibil la problemele copiilor sărmani, bolnavi sau talentați, dar fără posibilități materiale. S-a implicat în multe campanii umanitare, într-o discreție emoționantă.
Irina Loghin: „Mama nu m-a lăudat niciodată, tata simțeam că se bucură”
În interviul oferit pentru „Rețeaua de idoli”, Irina Loghin vorbește cu sinceritate despre ce înseamnă o viață în ochii publicului, decizii care i-au marcat existența, maternitate sau intrarea în politică și, printre altele, consistenta întorcere în timp înseamnă și revenirea în epoca celor 15 Revelioane petrecute obligatoriu cu familia Ceaușescu.
Despre aceste Revelioane, Irina Loghin a povestit în mai multe interviuri de-a lungul vremii.
„Timp de 15 ani mi-am petrecut Revelionul cantand pentru familia Ceausescu. Primeam telefon de la Ministerul Culturii, imi spuneau ca sunt chemata si ma duceam, ca nu aveam ce sa fac. Dar Craciunul il petreceam intotdeauna alaturi de familie. Iar apoi m-au interzis in 1982. Se spunea ca Elena Ceausescu era geloasa pe mine, pentru ca eram mult prea iubita de public.
Dar eu stiu ca a fost mana unor colegi «binevoitori», care au spus ca eu cantam melodii indecente, ceea ce nu era adevarat. Timp de opt ani nu am mai avut voie sa cant pe nicaieri. Primeam mii de scrisori, se zvonea ca sunt in puscarie, veneau oamenii din provincie special sa ma caute, sa afle ce e cu mine. In acest timp am mai cantat, dar in mare secret. Oamenii ma doreau pe scena, dar era extrem de greu sa ajung la ei”, a spus în revista „Taifasuri” doamna muzicii populare.
„Mama nu m-a lăudat niciodată, tata simțeam că se bucură. Nu mi-a spus niciodată – Uite, te-am văzut la tv!… Era foarte cochetă, fusese regina balului de la noi din comună cu un costum popular lucrat chiar de ea. Avea o bentiță din catifea verde pe frunte… Erau foarte dibace femeile care țeseau și acum am țesături. Ne-a învățat și pe noi să țesem ca să avem zestre de măritat”, a povestit Irina Loghin la „Rețeaua de idoli”.
Artista a ajuns la vârstă de 81 de ani și, în ciuda timpul, se mândrește cu felul în care arată și cu genele bune moștenite. În tinerețe, Irina Loghin a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei ale scenei românești, un etalon de eleganță și bun gust.
„Când crezi că nu te mai poate uimi nimic și că despre o asemenea artistă s-a scris sau s-a speculat deja totul, nu se poate anticipa uimirea de a descoperi o persoană atât de surprinzătoare. Irina Loghin nu este doar un artist care și-a conservat iubirea publicului timp de șase decenii, este o femeie modernă, cu valori despre care astăzi se scriu cărți motivaționale, principii și obiceiuri pe care ea le resprectă din instinct și o mare și prea puțin știută sensibilitate și intuiție feminină. O mamă care și-a crescut cei doi copii fără niciun ajutor, un artist care a dus cochetăria și respectul pentru public la maxim (niciodată, nici măcar la nunți sau botezuri) nu mergea să cânte fără echipa ei de lumină și sonorizare, un om atât de iubit încât în anii în care a fost în dizgrația comunistă umplea câmpuri de oameni care veneau s-a asculte”, a spus Irina Păcurariu, realizatoarea emisiunii „Rețeaua de idoli”.
Emisiunea se difuzează azi, pe TVR 2, de la ora 21.00.
Apel umanitar. Gabriel are nevoie de ajutorul nostru
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook