Incepand cu data de 9 iunie 2023, vizitatorii vor putea admira numeroase lucrari de pictura, gravura si sculptura realizate de 100 de artisti romani de renume de-a lungul unui secol, in perioada 1900-2000.
Proprietarul colecției face prezentările
„A fost pentru mine, in calitate de colectionar, o mare bucurie si o oportunitate de a pune pe simeze si de a prezenta publicului peste 100 de lucrari de desen, acuarela, litografie, gravura, tehnica mixta, realizate de artisti romani de-a lungul secolului al XX-lea. Expozitia si prezentul catalog au fost structurate in doua perioade principale: 1900-1950, 1950-2000. Un capitol special este dedicat artistilor care formeaza <<Scoala Kazar>>. Am in colectia mea cateva sute de lucrari realizate de artistii acestei scoli, am avut nenumarate intalniri si discutii cu multi dintre ei si am fost convins ca, pornind de la numitorul lor comun, profesorul Vasile Kazar, si de la respectul pe care fostii sai studenti i-l poarta, putem vorbi de o adevarata scoala de grafica romaneasca, <<Scoala Kazar>>”, a declarat domnul avocat George Serban, proprietarul colectiei de arta.
Proiectul expozitional “Romania – 100 de artisti, 100 de ani de creatie” prezinta numeroase lucrari realizate prin diferite tehnici de catre artisti romani de renume, ca de exemplu Constantin Brancusi, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Octavian Smigelschi, Samuel Mützner, Hedda Sterne, Nicolae Tonitza, Aurel Cojan, Geta Bratescu, Marcel Chirnoaga, Horia Bernea, Stefan Caltia, Victor Brauner, Sorin Ilfoveanu, Florin Mitroi, Alin Gheorghiu, Horia Damian. O sectiune a expozitiei este dedicata reprezentantilor graficii romanesti din Scoala Kazar, precum Vasile Kazar, Ion State, Mircia Dumitrescu, Johanna Kovacs, Nicolae Saftoiu, Harry Guttman, Dan Erceanu, Ion Panaitescu s.a.
Lucrările ilustrează geniul artistic romanesc
„Veniti la Castelul Cantacuzino din Busteni pentru a descoperi un altfel de secol XX, narat cu ajutorul penelului si maiestriei artistice! Intr-o maniera extrem de rara in Romania zilelor noastre, expozitia <<Romania – 100 de artisti, 100 de ani de creatie>>, colectia av. George Serban combina diverse curente artistice specifice secolului extremelor: academism, simbolism, avangardism, art nouveau, modernism etc. De la desen in carbune la tus, de la acuarela la grafica si litografie, de la pictura la sculptura, expozitia vine in fata iubitorilor de arta cu lucrari realizate in decursul unui secol.
Lucrarile ilustreaza teme diverse si reprezentative pentru pictura romaneasca a timpului: peisaje, natura statica, portrete, dar si lucrari de avangarda. Toate pentru a evidentia geniul artistic romanesc, demersul continuu intre traditionalism si inovatie, fiecare artist punandu-si amprenta asupra modului de interpretare a temei, coloritului sau luminii.
In integralitatea sa, expozitia se constituie ca un important eveniment de restituire a unora dintre artistii romani, dar si de promovare a celor din ultima jumatate a secolului XX”, a afirmat dr. Alexandru Constantin Chituta, curator si manager interimar al Muzeului National Brukenthal.
Lucrarile apartin lui George Serban Art Collection
Expozitia „Romania – 100 de artisti, 100 de ani de creatie” va fi deschisa publicului in perioada 9 iunie – 9 august 2023. Mai multe detalii sunt disponibile online, pe adresa www.cantacuzinocastle.com. Biletele se achizitioneaza direct de la intrarea castelului, iar accesul in galerie se face exclusiv in cadrul tururilor ghidate. Pentru rezervari de grup, este necesar apel telefonic la numarul (+40) 244320520.
Istoria Castelului Cantacuzino, un loc unde și-au expus tablourile mari pictori ai lumii
Castelul Cantacuzino din Busteni a fost construit in 1911, la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit “Nababu’”, servind drept locuinta de vara pentru familia nobilului si fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne constructii din Europa.
In 2010, monumentul devenit istoric si aflat in proprietate privata a fost deschis pentru prima oara spre vizitare, cu scopul de a oferi tuturor doritorilor sansa de a admira o parte din mostenirea Nababului. De atunci, a devenit unul dintre cele mai importante obiective culturale si turistice de pe Valea Prahovei.
In 2015, a fost inaugurata Galeria de Arta a Castelului Cantacuzino, iar prima expozitie i-a fost dedicata pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat expozitii cu lucrari grafice ale artistilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, dar si expozitii de arta contemporana cu lucrari ale artistilor Andrei Gamart, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societatii Artistilor Figurativi din Romania, precum si o mare expozitie de sculptura care a celebrat Centenarul Marii Uniri, aducand impreuna 100 de sculptori romani. Acestor expozitii periodice au urmat multe asemenea, in incercarea de a delecta vizitatorii cu opere artistice de rang international.
Pentru mai multe informatii, vizitati www.cantacuzinocastle.com, conectati-va cu noi pe Facebook la www.facebook.com/castelulcantacuzino sau urmariti pagina de Instagram www.instagram.com/cantacuzinocastle.
(Comunicat primit la redacție)
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook