Simona Ionescu / Redactor Șef

Intrarea Maicii Domnului în biserică, 21 noiembrie. Ce fac fetele necăsătorite ca să-și afle ursitul

Intrarea Maicii Domnului în biserică, 21 noiembrie. Ce fac fetele necăsătorite ca să-și afle ursitul
Intrarea Maicii Domnului în biserică reprezintă pentru români una dintre sărbătorile extrem de importante. Ce tradiții și obiceiuri se păstrează.

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, cinstită pe 21 noiembrie, este un moment extrem de important pentru creștini.

Intrarea Maicii Domnului în biserică, 21 noiembrie. Ce fac fetele necăsătorite ca să-și afle ursitul

Potrivit tradiției, pe 21 noiembrie, când se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în biserică, credincioșii merg la sfântul lăcaș cu preparate de post, care urmează a fi sfințite și, ulterior, împărțite celor năpăstuiți. De asemenea, în această zi credincioșii se pot delecta cu pește, pentru că este dezlegare. Fetele necăsătorite păstrează din cele mai vechi timpuri un obicei. Merg la o fântână, înainte de cântatul cocoșilor, ținând în mână o lumânare albă. Se spune că imaginea bărbatului apare în apă.

Copiii pun crenguțe de măr în apă

De asemenea, copiii vor pune în apă crenguțe de măr. Acestea vor fi lăsate apoi la soare și folosite pe post de sorcove pe data de 1 ianuarie. Pentru a fi protejate de boli și mai ales de friguri, femeile în vârstă trebuie să strângă o creangă cu 7 prune, una cu 7 alune și alta cu 7 mere. Acestea vor fi apoi păstrate în cămară.

Nimeni nu are voie să fie certat

Tot tradiția spune că nimeni nu trebuie să fie certat cu o persoană pe 21 noiembrie, pentru că atrage răul asupra sa. Bătrânii spun că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică se deschid cerurile. De aceea, orice dorință vă veți pune în această zi se va împlini.

Cine rostește această rugăciune va avea parte de bucurii

De Intrarea Maicii Domnului în Biserică se citește și această rugăciune, aducătoare de bucurii și realizări.

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre.

Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare”.

Sursă foto: ziaruldeiasi

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre