Simona Ionescu / Redactor Șef

Ion Caramitru, viața din spatele scenei

Ion Caramitru, viața din spatele scenei
Actorul Ion Caramitru a reușit să își construiască o carieră de excepție, dar și o familie fericită. A fost ajutat de ursitoare și de o familie frumoasă care i-a dat puterea de a continua chiar și când i-a fost greu.

Ion Caramitru are 78 de ani, dar nu îi arată, nici fizic, nici ca actor sau ca director al Teatrului Național București. A  fost Hamlet la 22 de ani și a trecut şi pe la Hollywood.

Ion Caramitru, viața din spatele scenei

A debutat la 22 de ani cu un rol uriaș: Hamlet. L-au ajutat ursitoarele, dar și natura: talent, o voce tulburătoare, ochi pătrunzători. A fost întodeauna discret cu viața sa dincolo de scenă.

Când nu conduce și nu joacă în spectacolele de la Teatrul Naţional București, Ion Caramitru (78 de ani) este un familist convins. Interpretul lui Socrate din „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste”, are o căsnicie fericită de aproape 45 de ani cu actrița Micaela Caracaș (64 ani). Cei doi sunt şi părinţii a trei băieţi, Andrei, Matei şi Ştefan Caramitru.

Ion Caramitru are o căsnicie fericită de aproape 45 de ani cu actrița Micaela Caracaș

”Nu cred că viaţa mea personală trebuie pusă pe tarabă, viaţa de familie, ceea ce fac eu, copiii mei, ce face soţia mea, cum mă înţeleg cu ea, dacă ea vrea să cumpărăm un dulap sau eu vreau să schimbăm frigiderul. Dacă sunt interesant de ceva, acel ceva trebuie să fie ceea ce sunt eu ca actor. Cum am fost vreme de patru ani ministru (al Culturii), s-a încercat să fiu vânat, să se găsească acel ceva, ori chiar să se inventeze ceva de natură să contribuie la compromiterea mea. N-am dat astfel de ocazii când s-a recurs la invenţii. Le-am respins ferm”, povestea Caramitru într-un interviu mai vechi.

Ion Caramitru, familia

Cei trei băieţi ai cuplului au fugit de domeniul în care părinţii lor au făcut cariere solide. Andrei (43 de ani) a urmat o carieră în afaceri, fiind director al unei multinationale, Ştefan, mijlociul, (38 ani) a ales să cânte în trupa “The Lefters”, iar mezinul Matei (25 de ani) este inginer de sunet.

La rândul ei, Micaela Caracaș, soţia actorului, a povestit ce-şi doreşte. “Trecerea anilor îţi aduce mai multe amintiri, unele te apasă, unele te bucură, dar asta face parte din viaţă şi cine nu îmbătrâneşte nu are parte de bagajul ăsta pe care îl duce cu el până la capăt. Sigur că mi-aş dori să pot să mă întorc în timp acum! Aş fi mai înţeleaptă, aş ştii de ce să mă feresc, aş profita de anumite situaţii, ca să fie mai bine. Cel mai mare regret e că nu am avut un rol care să urmeze celui pe care l-am facut în filmul lui Lucian Pintilie. Dacă ar fi să mă definesc în câteva cuvinte aş spune că sunt o persoană răbdătoare şi foarte optimistă”, a povestit actriţa.

Ion Caramitru, un actor strălucit de la debut

Ion Caramitru a fost strălucit încă de la începutul carierei. Primul său rol pe scena de teatru a fost ”Hamlet” (1964), iar în film a jucat de la 22 de ani în ”Comoara din Vadul vechi”, iar la 23 de ani primea un rol bun în ”Pădurea spânzuraților”. Au urmat alte zeci de roluri mari, interpretate magistral.

La 23 de ani, Ion Caramitru juca în ”Pădurea spânzuraților”
Ion Caramitru a fost proful ”Socrate” din filmul „Liceenii”

Treptat, a fost actor, regizor, dar și politician. A fost revoluționar și ministru al culturii, între 1996 și 2000, în guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu .

”Nu este doar un mare actor, cred că este un intelectual de cea mai bună factură, un om care ştie ce este cultura, care are o mare responsabilitate pentru cultură şi face efort pentru a o promova”, a spus scriitorul Mircea Mihăieş.


Syda, fostul soţ al Elenei Băsescu, a semnat actele cu turcoaica Sheila

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre