Iosif Ciocloda avea un secret dureros. Ascundea cu haine trauma vieții sale

Iosif Ciocloda avea un secret dureros. Ascundea cu haine trauma vieții sale
13 decembrie 2022 a fost o zi grea pentru folclorul românesc. A trecut la ceruri unul dintre marii doinitori ai Banatului, Iosif Ciocloda.

Se spune că atunci când începea să doinească Iosif Ciocloda se oprea și timpul în loc. De acum încolo, el le va cânta îngerilor.

Iosif Ciocloda purta o mare durere. Nimeni nu a știut până acum cum urca pe scenă

Vestea că Iosif Ciocloda a trecut în lumea drepților a picat ca un trăsnet pentru toți cei care l-au cunoscut. Deși de ani buni avea probleme mari de sănătate, vedeta nu s-a plâns niciodată și a luptat cu viața. Recent, Daniela Băcilă a postat un articol în care a spus lucruri cunoscute doar de cei apropiați.

Artistul a trăit în ultimii ani fără un picior. “În urmă cu câțiva ani i-a fost tăiat un picior…își punea proteza, îmbrăca costumul tradițional, ajungea în scenă sprijinit, se așeza pe un scaun și doinea…doinea așa cu doar el știa. Am prezentat un spectacol organizat de Traian Barbu pentru a-l sprijini în osânda pe care i-a dat-o Dumnezeu și pe care o ducea în tăcere. Așa era Iosif Ciocloda, cel care ocupă un loc bine definit în galeria marilor doinitori ai Banatului”, a spus aceasta.

A început să cânte de copil

Iosif Ciocloda s-a născut la 1 octombrie 1937 la Borlovenii Vechi din județul Caraş Severin. Câțiva ani a trăit acolo, apoi s-a mutat la Mehadica, satul mamei lui. În copilărie a cântat alături de marele instrumentist Iosif Milu. În anul 1959, după ce s-a mutat la Reşiţa, a început să colaboreze cu Casa de Cultură a Sindicatelor la formaţia condusă de Gore Guţu.

Ulterior, s-a făcut remarcat alături de Ansamblul „Semenicul” şi multe alte formaţii din Banat. Anul 1964 a fost un an cu mari bucurii pentru cântăreț. S-a căsătorit cu aleasa inimii sale şi a rămas la Reşiţa până în anul 1997. După ce s-a pensionat, și-a luat soția și au revenit în sat, la Mehadica.

A înregistrat primul disc în anul 1970

„Satule grădină mândră” a fost numele primului disc electrecord înregistrat în anul 1970 împreună cu orchestra Radio, condusă de George Vancu. A urmat apoi un alt doilea disc, de data asta single, intitulat „M-am gândit mamă să-ţi cânt”. După ce a fost invitat de maestrul Gelu Stan în emisiunea „Debut 50 plus” de la TVR Timişoara, realizată de Dorin Munteanu, cariera artistului a lua amplare, iar organizatorii de spectacole îl vroiau în toate concertele.

Recomandarile noastre