Simona Ionescu / Redactor Șef

150 de ani în blue jeans. Povestea celor mai purtați pantaloni din toată istoria omenirii

150 de ani în blue jeans. Povestea celor mai purtați pantaloni din toată istoria omenirii
Generații întregi de români au visat să poarte o pereche de blue jeans  Levi's 501. Mai ales femeile. Se spunea despre acest model că pune în valoare silueta, mai precis posteriorul. Acest model de bluejeans a devenit cel mai cunoscut din toate timpurile.

Anul 2023 marchează cea de-a 150-a aniversare a blugilor Levi’s 501, una dintre cele mai emblematice piese vestimentare la nivel global. Acești jeans sunt cei mai purtați, la nivel mondial. Pentru a sărbători această dată importantă, cunoscuta marcă de îmbrăcăminte Levi’s a reinventat clasicele modele 501 create în anul 1954 pentru bărbați și în 1981 pentru femei.

Generații întregi de fete au „știut” că modelul 501 le pune în evidență posteriorul

Modelul jeans-ilor 501 nu este doar un articol vestimentar, ci unul dintre cele mai durabile articole de modă pe care le-a cunoscut lumea în toată istoria ei. Modelul 501 de la Levi’s a fost purtat de-a lungul istoriei de lideri ai schimbării, de inovatori și de celebrități, devenind un articol pur și simplu adorat de fiecare generație.

Celebrele modele de jeans Levi’s, reinventate anul acesta

În acest sezon, modelul pentru bărbați și băieți 501 ’54 este inspirat direct din arhivele Levi’s – 501 ’54. Are un aer anti-fit, specific, dar cu un aspect mai apropiat de forma corpului (straight) și detalii tradiționale.

Noii blue jeans Levi’s

Este perfect pentru a-l purta cu cizme sau pentru a-l suprapune peste perechea preferată de adidași. Pentru fete, Levi’s a creat senzaționalul model 501 ’81. Structurați mai mult ca un mom jeans, blugii vin cu o talie înaltă și o formă a piciorului ușor conică. Sunt niște pantaloni care descriu perfect silueta anilor ’80.

Istoria blue jeans-ilor începe în Evul Mediu, în Europa

Blue jeans-ii sunt îmbrăcaţi zilnic de milioane de oameni la şcoală, la locul de muncă sau la o plimbare. Aceştia sunt fabricaţi din denim. Acesta este un material care a fost inventat în Evul Mediu. Este vorba despre o pânză rezistentă apărută în oraşul francez Nîmes. În epoca Renaşterii acest material era confecţionat în Italia şi vândut în Geneva deoarece marinarii aveau nevoie de pantaloni rezistenţi, în călătoriile lor. Faptul că le spunem şi blue jeans nu este o coincidenţă. Numele provine din expresia franceză „bleu de Genes” (albastru de Genova).

Reclamă la blue jeans Levi’s

Pantalonii blue jeans au fost duși în 1850 în SUA de negustorul Levi Strauss. Pantalonii au fost brevetați oficial în urmă cu 147 de ani (20 mai 1973) de către negustorul german Levi Strauss și croitorul leton Jacob Davis. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea pantalonii cu ținte metalice la buzunare (în forma pe care o știam astăzi) deja deveniseră „uniformă” pentru crescătorii de vite și minerii americani, iar în curând după aceea au cucerit întreaga planetă.

Fermieri la începutul secolului trecut, purtând blue jeans Levi’s

Ca fapt interesant de reţinut, o pereche de blugi din anul 1885 se vindea cu suma de 1,5 dolari. Un exemplar intact din acele vremuri costă azi la licitaţii în jur de 500.000 de  dolari.

În anii 1960 – 1970, în perioada hippie, tinerii au început să poarte jeans și să îşi personalizeze pantalonii cu centuri metalice, flori brodate şi mesaje. Inclusiv țările comuniste au fost asaltate de blue jeans, deşi autorităţile totalitariste au încercat să oprească „invazia” occidentală  considerată decandentă. Dar, deja se vorbea de o generație în blue jeans. Tinerii din vremea aceea cumpărau blugi de pe piaţa neagră la preţuri care echivalau unui salariu mediu pe economie.

Sursa foto: Instagram, History of Denim

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre