În timp ce egiptenii sunt creditați cu inventarea parfumului în scopuri ritualice și medicinale, romanii l-au rafinat. Iulius Cezar, care a domnit între anii 46 și 44 î.Hr., folosea un parfum special numit „Telinum”, făcut dintr-o rețetă în care se combinau flori, fructe, uleiuri și chiar… „transpirație de gladiator”.
Parfumul lui Cezar conținea amestec de mentă, trandafir, lămâie, bergamotă, lavandă și alte flori
Înainte de a încerca să recreeze parfumul lui Iulius Cezar, oamenii de știință au cercetat relatările istorice despre acesta. Au fost studiate lucrări scrise „atât de scriitori antici, cât și lucrări ale prietenilor săi apropiați”, pentru a confirma ce arome erau folosite în parfumul lui Cezar.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Echipa a concluzionat că parfumul său conținea probabil un amestec de mentă, trandafir, lămâie, bergamotă, lavandă, iasomie, nufăr, violetă, lemn de cedru și ambră.
Ingredientul final din parfumul lui Cezar era „transpirația” gladiatorilor
Dar, spune legenda, ingredientul final a fost adăugarea „transpirației” gladiatorilor. Aceasta era foarte importantă în acele vremuri deoarece conținea sângele lor, pielea exfoliată, precum și murdăria și uleiul de măsline care era împrăștiat pe corpurile lor înainte ca aceștia să intre în arenă pentru a lupta până la moarte.
„Resturile de pe corpurile atleților sunt privite ca având anumite proprietăți emoliente, calorice, rezolvante și expletive, rezultate din compusul de sudoare umană și ulei”, a relatat filozoful roman Plinius cel Bătrân.
S-a folosit planta patchou, o plantă care imită mirosul gladiatorilor
În zilele noastre, echipa de cercetare de la The Scent Culture and Tourism Association (SCTA) a recreat izul transpirației descrise mai sus folosind patchoul, o plantă curgătoare care este populară în rândul celor preocupați de sănătate.
Patchouli are o aromă pământie, lemnoasă cunoscută pentru buchetul său bogat și amețitor, despre care echipa a spus că imită mirosul gladiatorilor. Parfumurile finalizate vor fi puse în vânzare în Turcia, Franța și Italia începând din octombrie, însă prețul nu a fost încă dezvăluit.
Cine a fost Iulius Cezar
Cezar s-a numit dictator al Republicii Romane la vârsta de 54 de ani și și-a folosit puterea pentru a extinde dominația Romei, invadând Marea Britanie. După ce a învins armata lui Ptolemeu în Bătălia de pe Nil, a instalat-o pe Cleopatra ca regină a Egiptului. Domnia sa a durat doar doi ani înainte de a fi asasinat în anul 44 î.Hr. de rivalii politici, printre care și Marcus Junius Brutus.
Ce parfumuri se foloseau în trecut
Cercetătorii au relatat că vechii romani preferau parfumurile simple care emanau un miros de mucegai și înțepător. Dar împărații și alți nobili, inclusiv preoții și generalii militari, insistau să cumpere parfumuri mai dulci din străinătate sau să-și comande propriile parfumuri de la branduri locale pentru a se separa de oamenii de rând.
Egiptenii și mesopotamienii au fost primele culturi care au folosit parfumul în scopuri ritualice și medicinale în urmă cu aproximativ 4 000 de ani, acesta fiind adoptat de romani în secolul I.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook