Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit „hackerul cu pălărie albă”, cel mai faimos din istoria securității cibernetice. Viața lui a inspirat realizarea mai multor filme

A murit „hackerul cu pălărie albă”, cel mai faimos din istoria securității cibernetice. Viața lui a inspirat realizarea mai multor filme
Kevin Mitnick, unul dintre cei mai faimoși hackeri din istoria securității cibernetice, a murit la sfârșitul săptămânii la vârsta de 59 de ani. În 2011, a publicat o carte de memorii despre cariera sa de hacker, intitulată „Ghost in the Wires: My Adventures as the World's Most Wanted Hacker”.

Bărbatul s-a luptat timp de un an cu cancerul pancreatic, a anunțat familia sa într-un necrolog. Înainte de moartea sa, pe 16 iulie, atacurile de hacking ale lui Mitnick erau legendare, iar mai multe filme au fost inspirate de el.

„Eram un hacker de modă veche, o făceam din curiozitate intelectuală”

Curiozitatea lui Mitnick a făcut ca acesta să fie arestat pentru furtul a 1 milion de dolari în software de la Digital Equipment Corporation în 1988. Mitnick a fost condamnat la un an de închisoare și trei ani de eliberare condiționată, dar în 1995 pe numele său a fost emis un nou mandat de arestare pentru încălcarea eliberării condiționate.

Mitnick a fugit, apoi a pătruns în sistemele informatice ale mai multor corporații, companii de telefonie mobilă și instituții de învățământ, potrivit actului federal de acuzare împotriva sa.

În tot acest timp, Mitnick și apărătorii săi au insistat asupra faptului că era inofensiv, pentru că nu încerca de fapt să facă rău nimănui sau să urmărească câștiguri financiare. „Eram un hacker de modă veche, o făceam din curiozitate intelectuală”, a declarat Mitnick pentru revista Wired într-un interviu din 2008.

El a fost șeful hackerilor!

A fost ținut la izolare

Dar autoritățile federale erau atât de îngrijorate de capacitățile sale încât, atunci când a fost încarcerat din nou în 1995, Mitnick a declarat pentru CNN că a fost ținut la izolare pentru o perioadă de timp, de teamă că până și apropierea de un telefon i-ar fi putut permite să continue să pirateze.

În 1999, Mitnick și procurorii federali au căzut de acord cu un acord de recunoaștere a vinovăției pentru șapte capete de acuzare, printre care fraudă electronică și distrugerea de calculatoare.

Înțelegerea includea o pedeapsă de 46 de luni de închisoare și interdicția de a fi „angajat în orice funcție în care are acces la computere sau la echipamente sau software legate de computere” pe durata unei perioade de probă. A fost însă eliberat în 2000 datorită creditării timpului deja executat.

Cel mai faimos hacker al tuturor timpurilor

El a fost șeful hackerilor

Ulterior Mitnick a devenit un hacker cu pălărie albă, folosindu-și experiența pentru a ajuta în mod legal companiile să depisteze persoanele care încearcă să pătrundă în sistemele lor. În ultimul deceniu, a fost șeful hackerilor și asociat al firmei de securitate tehnologică KnowBe4, fondată de prietenul și partenerul său de afaceri, Stu Sjouwerman.

„Un as în dezvoltarea securității cibernetice”

„Kevin a fost un prieten drag pentru mine și pentru mulți dintre noi, aici, la KnowBe4. El este cu adevărat un as în dezvoltarea industriei securității cibernetice, dar sales, Kevin a fost mai ales un om minunat și ne va lipsi foarte mult”, a declarat Sjouwerman într-un comunicat. O comemorare pentru Mitnick este programată pentru 1 august în Las Vegas, a precizat compania sa. Ca o ironie a sorții, soția sa, Kimberley, care este însărcinată cu primul lor copil, a precizat familia…

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre