Simona Ionescu / Redactor Șef

Bisericile din doage din Norvegia. De ce au fost ridicate pe pământ sacru nordic

Bisericile din doage din Norvegia. De ce au fost ridicate pe pământ sacru nordic
Bisericile norvegiene sunt cele mai vechi lăcașuri de cult de lemn păstrate în creștinism, cunoscute ca și bisericile din doage. Care e motivul pentru care au fost ridicate pe pământ nordic, considerat sacru?

Cele mai multe dintre bisericile cu doage erau foarte simple, cu motive creștine, în timp ce unele prezintă un design elaborat și sculpturi complexe inspirate din moștenirea vikingă. Acestea au fost ridicate pe pământ sacru nordic.

În timpul Evului Mediu, în multe părți ale Europei au fost construite catedrale imense de piatră. În Norvegia, o tehnică similară a fost folosită pentru construcția în lemn, deși la o scară mult mai mică. Ușile și finisajele din lemn ale bisericilor sunt extraordinar de frumos sculptate.

Superbele biserici din doage

Decorațiile prezintă o combinație de motive creștine și ceea ce se presupune adesea a fi teme vikinge precreștine, cu animale și dragoni. Tehnicile excelente de construcție din lemn și tradițiile de sculptură în lemn ale vikingilor, folosite la construcția de nave și case, au fost dezvoltate în continuare și sunt adesea întâlnite în bisericile cu doage.

Toate au în comun stâlpii de colț și un cadru de lemn cu scânduri de perete care stau pe praguri

Există mai multe tipuri de biserici cu doage, dar toate au în comun stâlpii de colț și un cadru de lemn cu scânduri de perete care stau pe praguri. Acești pereți sunt cunoscuți sub numele de pereți de doage, de unde și denumirea de „biserică de doage”.

Există motive pentru a crede că multe biserici cu dughene au fost construite pe pământ sacru nordic. În vechime, vechea religie nordică nu avea o casă de cult, ci era practicată în aer liber, în crânguri sacre, lângă un altar sau la un hov păgân. Hov-ul era adesea camera mare sau sala celui mai bogat fermier din sat.

Operă unică a vechii arte nordice

La 2 august 1842, regele Frederick William al IV-lea a pus el însuși piatra de temelie a primei bisericii. Dsoi ani mai târziu, la 28 iulie 1844, a avut loc deschiderea solemnă și sfințirea bisericii în prezența regelui, a consoartei sale, Frederick-prințul Olandei și a altor oaspeți de marcă.

Design elaborat și sculpturi complexe inspirate din moștenirea vikingă

Pentru prima dată s-au auzit clopotele bătând din clopotnița acestei biserici, cea mai înaltă dintre bisericile din Silezia Inferioară. Sunetul clopotelor a făcut cunoscut faptul că, de atunci încolo, biserica va asigura același serviciu ca și în Norvegia. Biserica Wang a urmat cele mai bune exemple de arhitectură sacră scandinavă și este acum o operă unică a vechii arte nordice.

Construită în felul în care erau construite navele vikinge, adică fără niciun cui, prezintă șuruburi și „cozi de porumbel” din lemn. Biserica a fost construită din lemn de pin norvegian bogat în rășină, care dezvăluie o rezistență neobișnuită.

Este de-a dreptul incredibil că, în acele vremuri, cu unelte atât de puține la dispoziție, precum cele din silex, corn sau oase de pește, oamenii au reușit să sculpteze cu atâta măiestrie capetele fiarelor, picioarele și blănurile lor. Spre deosebire de alte ornamente, acestea sunt orientate spre exterior.

Biserici de doage din alte țări

O biserică de doage norvegiană a fost mutată în anul 1842 în Karpacz contemporan din munții Karkonosze din Polonia. Multe asemănări cu o biserică de doage este Biserica Anglo-Saxonă Greensted din Anglia. Nimeni nu cunoaște însă numărul bisericilor din doage care au ridicate în Islanda sau Europa.

Mai există în Danemarca urme de biserici din doage și părți ale unui alt locaș bisericesc construiesc astfel la Hemse din Gotland. În prima jumătate a secolului al XI-lea, în Skane existau aproape 300 de astfel de biserici. Și în Germania există un sfânt locaș din piatră, care prezintă un motiv ce înfățișează un dragon ce seamănă cu cele văzute pe bisericile norvegiene din doage.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre