Simona Ionescu / Redactor Șef

Camera funerară „extraordinară” a unei preotese egiptene antice a fost descoperită după 4.000 de ani. „Unele dintre cele mai uimitoare sicrie…”

Camera funerară „extraordinară” a unei preotese egiptene antice a fost descoperită după 4.000 de ani. „Unele dintre cele mai uimitoare sicrie…”
O cameră funerară „extraordinară” conținând rămășițele unei preotese din Egiptul antic a fost dezgropată după aproape 4.000 de ani. Idy, fiica unui guvernator bogat care a trăit în jurul anului 1880 î.Hr., a fost găsită într-un sicriu în interiorul altui sicriu într-un mormânt din orașul Asyut, la 320 km sud de Cairo.

Descrise drept „unele dintre cele mai uimitoare sicrie găsite vreodată”, acestea sunt acoperite cu text și ilustrații „care descriu călătoria decedatului în viața de apoi”. Specialiștii spun că după decesul preotesei, organele sale interne (ficatul, splina, plămânii și intestinele) au fost scoase, iar corpul mumificat.

Obiectele de lemn puse în sicriu i-ar folosi în viața de apoi

Studiul preliminar al oaselor sale indică faptul că aceasta a murit înainte de vârsta de 40 de ani, după ce a suferit de un defect congenital la picior. A fost găsită cu obiecte funerare, inclusiv un pumnal și figurine din lemn, care ar fi putut fi destinate utilizării sale în viața de apoi.

Profesorul Jochem Kahl, un arheolog de la Freie Universität Berlin, care a condus operațiunea, a numit-o „extraordinară atât din punct de vedere estetic, cât și științific. (…) Înmormântarea lui Idy în două sicrie de lemn cu numeroase obiecte funerare”.

Tatăl preotesei a fost „unul dintre cei mai importanți conducători ai teritoriilor din Egiptul antic”

Idy a fost singura fiică a lui Djefai-Hapi I, un guvernator regional egiptean care era venerat în antichitate. Acesta a fost „unul dintre cei mai importanți conducători ai teritoriilor din Egiptul antic”, a declarat Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților într-o declarație pe rețeaua de socializare.

„Djefai-Hapi I a fost divinizat în antichitate, iar mormântul său a făcut parte integrantă din memoria culturală a Egiptului antic timp de peste 2000 de ani. Idy a fost o preoteasă a zeiței Hathor și a fost numită „stăpâna casei”, ceea ce o identifică ca o femeie dintr-o familie bogată”, a adăugat profesorul Kahl.

Mormântul este impresionant și datorită arhitecturii sale, cu încăperi sculptate în stâncă

Unele dintre cele mai uimitoare sicrie găsite vreodată…

În timp ce locul de odihnă al tatălui era cunoscut, această nouă descoperire a rămășițelor fiicei sale în aceeași clădire de la Asyut este fără precedent. Mormântul, care datează din jurul anului 1880 î.Hr., este impresionant datorită arhitecturii sale stâncoase „monumentale”, cu încăperi înalte de peste 11 metri sculptate în stâncă.

Sicriele cântăresc aproximativ 200-300 kg fiecare

Idy fusese așezată într-un sicriu în interiorul unui sicriu și apoi sigilată într-o cameră laterală într-un puț vertical de aproximativ 45 de picioare adâncime care fusese săpat în mormântul tatălui ei.

Sicriele ei, cântărind aproximativ 200-300 kg fiecare, au dimensiuni peste medie, cu o lungime de 2,62 metri și 2,03 metri. Profesorul Kahl a declarat că ambele sicrie par a fi făcute din „lemn străin”, adică lemn provenit din afara Egiptului.

Locul de odihnă al lui Idy a fost jefuit de hoți cu mii de ani în urmă

El a spus că ambele sunt „complet decorate cu imagini și texte minunate” care descriu călătoria decedatului în viața de apoi. Studiul lor va permite „să se facă afirmații noi și de mare anvergură cu privire la poziția femeilor și la transferul de cunoștințe în Egiptul antic”.

Deși locul de odihnă al lui Idy a trecut până acum neobservat de cercetători, se crede că această cameră a fost jefuită de hoți cu mii de ani în urmă. „Rămășițele de îmbrăcăminte și oasele lui Idy, care au fost complet sfâșiate de jefuitorii antici, oferă informații despre persoana ei”, a adăugat profesorul Kahl.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre