În istoria literaturii medicale există o poveste veche de peste 4 decenii, despre un caz de otrăvire în masă. Un număr de 78 de elevi din Marea Britanie s-au îmbolnăvit, după ce au mâncat, aparent, o masă sănătoasă.
După cum relatează IFL Science, întâmplarea a avut loc la o școală din sudul Londrei, după o vacanță. Zeci de copii s-au îmbolnăvit brusc, prezentând simptome care variau de la vărsături, diaree, febră și, în cele mai grave cazuri, „episoade de spasme convulsive”. Medicii au descoperit sânge în scaunul și în voma copiilor, unii dintre ei manifestând simptomele vreme de șase zile la rând. „Acești copii au prezentat, de asemenea, semne de colaps circulator periferic, chiar și atunci când deshidratarea era ușoară”, au scris medicii într-un raport Cazul BMJ publicat în același an.
Cauza toxiinfecției: cartofii încolțiți
Cauza bolii a fost identificată rapid. Cu jumătate de zi mai devreme ca boala în masă să se manifeste, cei 78 de copii mâncaseră cartofi fierți. Se pare însă că nu a fost vorba de cartofi pur și simplu, ci de unii verzi, care încolțeau.
„Cartofii sunt un aliment atât de comun în dieta occidentală, încât majoritatea oamenilor sunt surprinși să afle că sunt produsul unei plante otrăvitoare. De fapt, tulpinile și frunzele cartofului conțin o serie de glicozide alcaloide, numite solanine, care sunt extrem de toxice”, au scris medicii, în raportul lor.
Principalul pericol, însă, apare din consumul de cartofi după ce aceștia se înverzesc, exact cum s-a întâmplat în cazul din 1979. Din neatenție, să fără să știe pericolul, firma de catering folosise la gătit și o pungă de cartofi rămasă din trimestrul anterior, și păstrată undeva la lumină, unde cartofii au început să se înverzească și să încolțească.
Explicația specialiștilor
Botaniștii explică faptul că tulpinile și frunzele cartofului conțin solanine, care sunt extrem de toxice. „Înverzirea și germinarea apar atunci când tuberculii de cartofi sunt expuși la lumină sau depozitați în condiții nefavorabile, iar aceste procese sunt asociate cu producția de alcaloizi. Inițial, acest lucru se întâmplă în locurile de activitate metabolică crescută, cum ar fi noii vlăstari; dar, în cele din urmă, solaninele pot fi detectate în pulpa tuberculului”, au spus medicii în lucrarea lor.
Aceștia au concluzionat că, „din fericire, puțini oameni gătesc cartofi verzi sau încolțiți din cauza aspectului și gustului amar și neplăcut; astfel, în practică, intoxicația cu solanină pare să fie rară, cu excepția perioadelor de penurie alimentară”. Din fericire, toți copiii și-au revenit după tratamentul primit la spital. Documentele medicale că unii dintre ei chiar au suferit halucinații în timpul spitalizării.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook