Ce mister ascunde cea mai adâncă peșteră din țară. Ciudățeniile se țin lanț la Tăușoare, în Munții Rodnei

Relatările despre sunetele ciudate demise de sferele de calcar de din Peștera Tăușoare din Munții Rodnei legat și de un incident bizar din 1987, legat de o presupusă „teleportare”, alimentează interesul pasionaților de ocultism.
Inclusă în Rețeaua Natura 2000 și declarată arie naturală protejată prin Ordinul Ministerului Mediului, accesul publicului este interzis în Peștera Tăușoare fără autorizație, ca urmare a riscului de deteriorare a formațiunilor și ecosistemului.
Potrivit specialiștilor, peștera deține cea mai mare concentrație de formațiuni de ghips din România, incluzând stalactite, stalagmite și cristale delicate.
Unic în România este mirabilitul, un mineral rar care se găsește doar în câteva peșteri din lume, precum cele din Italia sau Mexic. Formațiunile, pe care specialiștii le numesc „flori de piatră” sunt foarte fragile și sensibile la temperatură și umiditate.
Există numeroase relatări care susțin că bilele de Tăușoare, adică acele sfere calcaroase perfect rotunde, în diametru de câțiva centimetri, în lume și studiate de oameni de știință din România și Franța, emit anumite sunete ciudate sau murmure.
Dar acest lucru se întâmplă doar în anumite condiții, lucru care a stârnit interesul pasionaților de fenomene paranormale. De asemenea, peștera din Munții Rodnei este singura în care au fost găsite fosile de faună glaciară din specia „urs de peșteră”, cu o vechime de peste 30.000 de ani.
Prima descoperire ciudată din peșteră a fost făcută de învățătorul Marin Teodoru, care a găsit în camera numită „Sala ursului” trei nișe dispuse în formă de triunghi, cu o distanță de 1,5 m între vârfuri. Două dintre acestea aveau o adâncime de 35 cm, iar a treia părea „fără fund”.
Învățătorul era convins că acestea ascund o cameră secretă, motiv pentru care le-ar fi astupat cu pietre. În 1978, învățătorul a publicat o carte de povestiri fantastice, care, spun sursele, ar fi fost inspirate din ceea ce Teodoru văzuse în peșteră.
Se crede că învățătorul ar fi dat detalii despre „mica galerie de trecere” către camerele ascunse într-un manuscris, ce urma să fie publicat de familia sa. Din păcate însă, acesta a fost distrus într-un incendiu.
Un incident greu de explicat a avut loc în anul 1987, când un bărbat din Timișoara a mers să viziteze peștera, având asupra sa un casetofon. Turistul a vrut să înregistreze murmurul produs de bilele de la Tăușoare, dar sunetele l-au speriat foarte tare și a leșinat.
Când s-a trezit, surprinzător, se afla în fața unei peșteri din Bucegi. S-a întors ulterior în Peştera Tăuşoarelor însă nu şi-a mai găsit casetofonul, bărbatul fiind convins că a fost „teleportat”. Nimeni n-a reușit până acum să elucideze misterul.
Sursă foto: www.complexulmuzealbn.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook