Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce mistere fascinante ascunde cea mai adâncă peșteră din lume

Ce mistere fascinante ascunde cea mai adâncă peșteră din lume
În 2018, Veryovkina, îngropată în masivul Arabika din Abhazia - o regiune separatistă din Georgia în lanțul muntos Gagra din Caucazul de Vest, a preluat recordul pentru cea mai adâncă peșteră din lume de la vecina sa, Krubera. Asta după ce o expediție a atins o adâncime fenomenală de 7.257 de metri. Ce mistere ascund adâncurile din munte!

Cele două peșteri au fost descoperite în anii ’60, dar au rămas în mare parte neexplorate până în anii ’80. Krubera era cunoscută ca „Everestul peșterilor” până când Veryovkina a depășit-o. În 2023, adâncimea a fost extinsă și mai mult atunci când un club de speologie din Rusia a folosit o dronă subacvatică pentru a ajunge la incredibila adâncime de 7.293 de picioare. Misterele din adâncuri sunt fabuloase.

10 mile de pasaje ramificate, strâmtori, lacuri subterane și puțuri

Chiar și specialiștii spun că explorarea unei peșteri atât de adânci ca Veryovkina este descurajantă. Secretele unui astfel de abis se dezvăluie doar în timp și în urma mai multor expediții, deoarece un complex de peșteri precum Veryovkina este un adevărat labirint. Aventura inițială în Veryovkina a atins doar o adâncime de aproximativ 377 de metri.

Cea mai adâncă peșteră din lume

Restul a fost atins în decenii, timp în care exploratorii au cartografiat, de asemenea, aproximativ 10 mile de pasaje ramificate, strâmtori, lacuri subterane și puțuri. Expedițiile în cele mai îndepărtate zone ale sale implică echipe de speologi care folosesc taberele de bază ca locuințe temporare, în timp ce petrec multe zile sub pământ, împingându-se tot mai departe în cele mai adânci „găuri” ale Pământului. Pe scurt, nu este genul de loc în care doriți să vă rătăciți sau pe care să îl abordați fără experiența și echipamentul adecvat.

50 de ani de expediții

A fost nevoie de 50 de ani și 30 de expediții pentru ca speologii ruși să ajungă la adâncimea sa record în 2018, dar ei cred că mai sunt multe de descoperit. Intrarea peșterii are o secțiune transversală de 3 metri pe 4 metri și o adâncime a puțului de intrare de 32 de metri. Deși este o cameră subterană impresionantă, Veryovkina are și o istorie întunecată de decese ale speologilor.

În septembrie 2018, o echipă de scafandri speologi condusă de Pavel Demidov a pornit într-o expediție la nivelul inferior al Peșterii Perovo. Aceștia au fost însoțiți de Robbie Shone, un fotograf englez care a petrecut mult timp explorând peșteri în Irlanda și Țara Galilor. În august 2019, lungimea finală a peșterii a fost cercetată la 7.257 de picioare de către membrii clubului Perovo-speleo.

Cum se instalează tabăra în cea mai adâncă peșteră din lume. Sursă foto: enterthecaves.com

Crevetele Xiphocaridinella Demidovi este o specie care a fost găsită doar în Peștera Veryovkina

Peștera conține 15 specii de nevertebrate, dar cel mai probabil sunt mai multe. Printre aceste creaturi se numără un burete aparținând genului Dina, o specie endemică care trăiește doar în cele mai adânci peșteri din Masivul Arabika. În plus, printre alte organisme se numără pseudoscorpioni, amfipode (un tip de crustaceu asemănător creveților), picioare lungi tătărețe (cunoscute și sub numele de harvestmen sau „„crabi păianjen”), păianjeni și căpușe, toate aparținând unor specii rare care se găsesc doar în unele peșteri din apropiere.

Crevetele Xiphocaridinella Demidovi este o specie care a fost găsită doar în Peștera Veryovkina și care poate fi găsită doar în cel mai adânc punct al Lacului Nemo, Ultima Tabără. Specia a fost numită după Pavel Demidov, un cercetător al Peșterii Veryovkina care a murit în 2020 în timp ce explora o altă peșteră din apropiere. Acesta este un exemplu al pericolelor extreme cu care se confruntă cei care lucrează în aceste situri.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre