Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce s-a ales azi de mașina Tesla a lui Elon Musk, trimisă pe orbită în 2018. O așteaptă un viitor incredibil

Ce s-a ales azi de mașina Tesla a lui Elon Musk, trimisă pe orbită în 2018. O așteaptă un viitor incredibil
În 2018, Elon Musk și-a trimis pe orbită mașina personală Tesla Roadster. Azi, aceasta se plimbă încă, la sute de milioane de kilometri de Terra, în așteptarea unui viitor incredibil.

Tesla Roadster-ul lui Elon Musk, lansat în spațiu pe 6 februarie 2018, la bordul rachetei Falcon Heavy a SpaceX, continuă să orbiteze Soarele pe o traiectorie eliptică.

În data de 6 februarie 2018, SpaceX a lansat zborul inaugural al rachetei Falcon Heavy, folosită pentru misiunile spațiale la mare distanță. Ca și încărcătură, Elon Musk a folosit atunci propria sa mașină, Tesla Roadster. Aceasta, împreună cu „șoferul” său, un manechin numit Starman, îmbrăcat într-un costum spațial SpaceX, servește drept o încărcătură demonstrativă unică pentru zborul inaugural al rachetei.

În prezent, mașina se deplasează în jurul Soarelui pe o orbită la fiecare 557 zile, iar predicțiile sunt ca ea să rămână acolo un număr inimaginabil de ani. Într-adevăr, există șanse mici ca Tesla să se ciocnească la un moment dat cu Pământul, Venus sau Soarele, în decursul a milioane sau miliarde de ani. 

Unde se află acum mașina Tesla a lui Elon Musk 

Pe data de 18 ianuarie, Roadster-ul se afla în constelația Capricornus, la aproximativ 380 de milioane de kilometri de Terra și aproximativ 472 de milioane de kilometri de Marte. Expus la mediul dur din spațiu, Roadster-ul este supus degradării din cauza radiațiilor solare și a impacturilor cu micro-meteoroizi. 

Materialele precum vopseaua și plasticele se vor degrada în timp, ceea ce va duce la descompunerea treptată a vehiculului. Până atunci însă, e cale lungă și multe s-ar putea întâmpla. Printre altele, mașina călătoare este așteptată să se apropie din nou de Pământ, pe 11 ianuarie 2047.

Ce soartă va avea mașina lui Elon Musk din spațiu

În ceea ce privește distrugerea totală a mașinii, aceasta ar putea veni, în mod incredibil, mult mai târziu decât Terra însăși. Cu toate că variantele sunt multe, soarta mașinii miliardarului s-ar putea să fie una inedită, căci ar putea fi acolo mult timp după ce planeta noastră nu va mai exista, în cazul unei distrugeri. 

Ce s-a ales azi de mașina Tesla a lui Elon Musk, trimisă pe orbită în 2018. O așteaptă un viitor incredibil
Tesla Roadster-ul lui Elon Musk a fost lansat pe orbită în 2018

Dacă distrugerea Pământului nu implică un eveniment major care să perturbe întregul sistem solar (de exemplu, o supernovă a Soarelui sau o coliziune masivă cu alte corpuri cerești), Tesla Roadster-ul va rămâne probabil pe orbita sa heliocentrică în jurul Soarelui.

Pe parcursul a milioane sau miliarde de ani, radiațiile solare și impacturile cu micrometeoroizi o vor degrada, reducând-o eventual la fragmente sau praf.

Roadster-ul lui Musk ar putea fi incinerat 

A doua teorie despre ce s-ar putea întâmpla cu mașina lui Elon Musk este aceea în care soarele devine un gigant roșu, care va înghiți toate planetele interioare, inclusiv Pământul. Conform teoriilor, acest lucru s-ar putea întâmpla în 5 miliarde de ani. 

Astfel, dacă orbita Roadster-ului rămâne în interiorul stratului extins al Soarelui, mașina va fi probabil incinerată împreună cu alte obiecte din acea regiune.

Mult timp după faza de gigant roșu a Soarelui, sistemul solar ar putea deveni instabil, din cauza interacțiunilor cu stele apropiate sau a forțelor gravitaționale din Calea Lactee. Acestea ar putea fie expulza Tesla Roadster-ul din sistemul solar, transformându-l în resturi interstelare, fie conduce la coliziuni sau alte evenimente care să-l distrugă sau să-l disperseze.

Poate supraviețui mașina lui Elon Musk după distrugerea planetelor?

Dacă niciunul dintre aceste evenimente catastrofale nu afectează direct Tesla Roadster-ul, acesta ar putea persista teoretic pe orbita sa ca resturi spațiale timp de miliarde de ani, degradându-se treptat din cauza impacturilor cu micrometeoroizi și a radiațiilor cosmice. 

În acel moment, majoritatea materialelor sale s-ar dezintegra, lăsând doar componentele sale cele mai durabile (de exemplu, cadrul de aluminiu, piesele metalice).

Ce s-a ales azi de mașina Tesla a lui Elon Musk, trimisă pe orbită în 2018. O așteaptă un viitor incredibil
Există șanse ca mașina să supraviețuiască multă vreme după dispariția Terra
Sursa foto: X

Tesla Roadster-ul ar putea supraviețui distrugerii Pământului, în funcție de circumstanțe. Totuși, este puțin probabil să rămână intact pe termen nelimitat, din cauza forțelor inevitabile de uzură cosmică și evoluției sistemului solar. 

Totuși, dacă va supraviețui distrugerii Pământului și a Soarelui, Tesla ar putea deveni o relicvă a umanității, plutind tăcut prin cosmos ca o mărturie a inovației umane.

Manechinul din mașină, pus să asculte o melodie la nesfârșit 

Înainte de lansarea sa din 2018, SpaceX a umplut mașina cu diferite obiecte – la volan se află un manechin în costum spațial, poreclit „Starman”, iar pe bordul mașinii este o placă inscripționată cu mesajul „Nu te panica”, o referință la faimoasa poveste SF „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”. În interior se află, de asemenea, un dispozitiv de stocare încarcat cu operele lui Isaac Asminov și o placă inscripționată cu numele a mii de angajați ai SpaceX.

De asemenea, Musk „l-a pus” pe astronautul-manechin Starman să asculte la nesfârșit melodia „Space Oddity” a lui David Bowie într-o ureche și în cealaltă melodia „Life On Mars”. 

Tesla lui Musk poate fi urmărită pe WhereIsRoadster.com, acolo unde cei interesați pot vedea unde anume se află autovehiculul și spre ce planetă se îndreaptă. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri