Comoara găsită de Terry Herbert a fost evaluată, iar el a împărțit recompensa cu proprietarului câmpului abia arat. Câteva luni mai târziu, tezaurul a fost declarat oficial tezaur național și acum este parte din Patrimoniul Coroanei.
Cea mai valoroasă comoară găsită vreodată în Anglia
Tezaure uimitoare de comori au fost găsite de amatorii care mânuiau detectoare de metale. Pe 5 iulie 2009, Terry Herbert, un vânător de comori amator, căuta un câmp de fermă nou arat lângă Hammerwich, Staffordshire, Anglia. La puțin timp, detectorul de metale a țiuit semn că a găsit ceva.
Cu permisiunea proprietarului terenului, Fred Johnson, pe parcursul a cinci zile de săpături, a scos din pământ 3.500 de obiecte. Acestea au făcut parte din ceea ce a ajuns să fie numit Staffordshire Hoard. Este compus exclusiv din obiecte militare, fără vase sau ustensile de mâncare sau bijuterii. Include piese, 5,1 kg de aur, 1,4 kg de argint și granate semiprețioase. Terry Herbert a anunțat imediat autoritățile.
Cel mai probabil, obiectele au fost create în secolele al VI-lea și al VII-lea, au spus specialiștii. La acea vreme, locația făcea parte din regatul anglo-saxon al Merciei. Este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în 875 d.Hr. când zona a fost atacată de vikingi.
Tezaurul a fost evaluat la 3,285 milioane de lire sterline
În noiembrie 2009, tezaurul a fost evaluat la 3,285 milioane de lire sterline. Muzeul și Galeria de Artă din Birmingham a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a strânge suficienți bani ca să-l cumpere. Cu doar trei săptămâni până la un termen limită, acea sumă a fost atinsă. Mai târziu, arheologii au mers din nou la locul cu pricina și au mai găsit alte 90 de piese din metale prețioase.
Astăzi, tezaurul este expus la Muzeul din Birmingham. În 2012, au fost difuzate două documentare despre tezaur: BBC Two’s Saxon Hoard: A Golden Discovery și Time Team’s Secrets of the Saxon Gold.
Examinarea cu raze X a blocurilor de lut a evidențiat câteva indicii uimitoare ale fragmentelor decorate cu filigran. Unele dintre piese au fost id entificate ca plăci de mâner de sabie împreună cu nituri de la mâner. S-a aranjat o săpătură oficială și o echipă de arheologi de la Birmingham Archaeology a excavat situl timp de o lună, de la sfârșitul lunii iulie până în august.
Comoara fusese ascunsă cu grijă
Tezaurul fusese ascuns cu grijă, într-un pământ care nu va fi deranjat. Nu există indicii de înmormântare, așezări sau alte structuri. Poate că proprietarul l-a ascuns de pericolul iminent, intenționând să-l recupereze mai târziu, sau poate a fost o ofrandă rituală.
Ceea ce este extraordinar este distrugerea aparent intenționată a obiectelor de valoare înainte de a fi îngropate, ca și cum ar fi puse din funcțiune sau sacrificate ritual. Ar putea fi acesta tezaurul de trofee al unui rege războinic bogat? Nu existau broșe sau pandantive, nici accesorii pentru rochii feminine.
Fragmentele din mânerele de sabie: 68 sunt de aur, 11 de argint și cinci sunt aliaj de cupru sau argint de bază.
Semnificativă în tezaur este descoperirea a două (poate trei) cruci creștine de aur și a unei panglici de aur cu o inscripție biblică. Una dintre cruci este un pandantiv. A doua cruce este mai mare. Banda de aur inscripționată este fascinantă. Pe ambele părți scrie în latină. Tezaurul a fost evaluat la 3,285 milioane de lire sterline. ”Surge d[omi]ne [et] dispentur inimici tui et fugent qui oderunt te a facie tua.” Se traduce prin: ”Ridică-te, Doamne, și fie ca vrăjmașii tăi să fie împrăștiați și cei ce Te urăsc să fie alungați de la fața Ta.” Textul este preluat din două texte similare fie din Psalmul 67, 2, fie din Vechiul Testament.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook