Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai veche construcție din lume nu se află în Egipt

Cea mai veche construcție din lume nu se află în Egipt
Ascuns în mijlocul peisajelor luxuriante din Indonezia se află un sit arheologic misterios care a stârnit o furtună de dezacorduri în rândul cercetătorilor și al pasionaților de istorie deopotrivă. Cunoscut sub numele de Gunung Padang, se spune că ar fi cea mai veche construcție din lume.

Guvernul indonezian susține că este cea mai veche piramidă din lume, devansându-le pe cele din Giza cu până la 15 000 de ani. Și este dovada unei civilizații avansate necunoscute anterior. Sunt însă și sceptici care nu sunt convinși, considerând că situl este mult mai tânăr și punând sub semnul întrebării chiar dacă se consideră o piramidă.

Cimitir megalitic sau altar?

Gunung Padang este un mister megalitic care a captivat cercetători, arheologi și istorici încă de la descoperirea sa în 1890. Ceea ce diferențiază situl este structura sa unică în terase. Structura, despre care se crede că datează de acum 5.000-20.000 de ani, este alcătuită dintr-o serie de straturi de piatră suprapuse situate pe un deal.

Istoria Gunung Padang este un puzzle pe care arheologii încearcă să îl reconstituie de peste un secol. Unii au propus că a servit cândva drept cimitir megalitic, în timp ce alții cred că a fost un loc de cult, acționând ca altar.

Un loc extrem de important, ținând cont de cât de sofisticate sunt terasele sale de piatră, care sugerează un nivel surprinzător de avansat al tehnicilor antice de inginerie și construcție. Iar tehnicile utilizate ne pun la încercare înțelegerea capacităților civilizațiilor timpurii.

Situl este vechi de 20.000 de ani

Cea mai veche piramidă din lume

Cercetările din jurul sitului au fost, de asemenea, politizate, punând sub semnul întrebării acuratețea concluziilor unor cercetători. În 2018, un geolog indonezian, Danny Hilman Natawidiaja, a folosit datarea cu radiocarbon pentru a susține că situl are o vechime de până la 20.000 de ani (ceea ce îl face cea mai veche piramidă din lume, cu o marjă mare) și pentru a sugera existența unei civilizații pierdute extrem de avansate, necunoscută anterior.

Poporul Sundanese din insula Java din Indonezia are propria sa explicație pentru cine a construit Gunung Padang. Potrivit acestora, a fost ridicat ca urmare a eforturilor regelui Siliwangi de a construi un palat într-o singură noapte. Siliwangi este un rege semi-legendar al Regatului Hindu Sunda și există nenumărate legende și povești în regiune despre isprăvile sale. Dezbaterea dacă Gunung Padang este cea mai veche construcție din lume nu va fi soluționată prea curând.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre