Simona Ionescu / Redactor Șef

Hoții au furat sabia magică Durandal din Franța, veche de 1300 de ani

Hoții au furat sabia magică Durandal din Franța, veche de 1300 de ani
Francezii au rămas fără legendara sabie Durandal din Rocamadour, din sudul țării. Furtul e cu atât mai misterios cu cât obiectul era înțepenit în stâncă. Specialiștii spun că sabia era magică.

Mister în cazul dispariției sabiei franceze care a stat timp de 1.300 de ani înțepenită în stâncă. Mai mult, se crede că sabia era magică.

Durandal a fost sabia lui Roland, un cavaler legendar

Versiunea franceză a legendarei săbii Excalibur a regelui Arthura a dispărut dintr-o stâncă în care legenda spune că a fost pusă acum 1.300 de ani. Se presupune că sabia Durandal din Rocamadour, sudul Franței, a fost furată, deși era legată cu lanțuri de o piatră aflată la 32 de picioare de sol. Durandal a fost sabia lui Roland, un paladin sau cavaler legendar și ofițer al lui Charlemagne în literatura epică franceză, și se spunea că era magică.

„Ne va lipsi Durandal. Face parte din Rocamadour de secole”

„Ne va lipsi Durandal. Face parte din Rocamadour de secole și nu există ghid care să nu-l indice atunci când îl vizitează. Rocamadour simte că a fost deposedat de o parte din sine, dar chiar dacă este o legendă, destinele satului nostru și ale acestei săbii sunt legate”, a declarat primarul Dominique Lenfant pentru La Dépêche.

Sabia conține sângele sfântului Vasile

Roland alături de sabia sa magică. Sursă foto: swordis.com

Durandal este menționată în poemul din secolul al XI-lea Cântecul lui Roland. Epopeea povestește despre puterile magice ale sabiei și spune că aceasta conținea un dinte al Sfântului Petru, sângele Sfântului Vasile și părul Sfântului Denis. Se spune că Roland ar fi încercat să rupă sabia pe o stâncă înainte de a muri în bătălia de la trecătoarea Roncevaux, pentru a nu ajunge în mâinile dușmanilor.

Sabia a fost primită de Charlemagne de la un înger

În cele din urmă, a aruncat-o în aer pentru a o salva. Călătorind miraculos sute de kilometri, se spune că s-a înfipt în stânca din Rocamadour. Mitul medieval spune că, înainte de a fi dată lui Roland, Charlemagne a primit Durandal de la un înger.

A fost considerată atât de prețioasă pentru oraș încât, atunci când Muzeul Cluny a dorit să o expună în 2011, un consilier municipal și un agent de securitate au însoțit-o pe drumul de întoarcere. Rocamadour a fost votat satul preferat al Franței în 2016 și este, de asemenea, renumit pentru brânza sa de capră extraordinară.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre