Scrima este un sport elegant, dar nu este la fel de popular ca fotbalul, de exemplu. Însă, Ana Maria Brânză și Mihai Covaliu au pus România pe harta lumii cu performanțele lor.
Mihai Covaliu, primul campion olimpic român la sabie
Mihai Covaliu împlinește 44 de ani pe 5 noiembrie. El este primul campion olimpic român la sabie. A obținut titlul la Jocurile Olimpice de la Sydney, din anul 2000. Avea 23 de ani. Lista performanțelor sale este lungă.
Mai întâi a jucat fotbal. S-a apucat de scrimă la vârsta de nouă ani, după ce antrenorii de la CS „Tractorul” Brașov au făcut o prezentare la școală. Mama sa l-a încurajat să persevereze. În anul 1998 s-a transferat la CS BNR București, apoi la Clubul Sportiv Dinamo, al cărui membru este și în prezent.
Jocurile Olimpice de la Sydney, din anul 2000, a generat o surpriză ajungând în finală, după ce l-a învins pe francezul Damien Touya, favoritul probei. Apoi a trecut de un alt francez și a. devenit primul campion olimpic la sabie din România. Totodată a urcat pe primul loc în clasamentul mondial. Pentru acest rezultat a fost numit Maestru Emerit al Sportului și a primit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de comandor.
Are un urmaș gata să îl egaleze
Mihai Covaliu a avut o carieră strălucită ca sportiv, încununată cu două trofee olimpice cucerite la sabie individual. A luat medalia de aur, în 2000, la Sydney și medalia de bronz, în 2008, la Beijing.
După retragerea din activitatea competițională, a devenit antrenor principal de scrimă la CS Dinamo, iar apoi la lotul olimpic masculin de sabie al României. Cariera sa de tehnician a fost încununată cu medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, de echipa masculină de sabie a României pe care a pregatit-o.
În 2013 a fost ales președinte al Federatiei Romane de Scrimă și inclus în Hall of Fame al Federației Internaționale de Scrimă (FIE).
În 2001 s-a căsătorit cu Irina Drăghici, care făcea parte din lotul feminin de sabie. Împreună au doi copii, Vlad Gabriel și Elena Amalia.
La Campionatul Mondial din 2005 de la Leipzig a ajuns ușor până în finală, unde a trecut de triplul campion olimpic, rusul Stanislav Pozdniakov. A fost remarcat pentru „entuziasmul, forma fizică, tehnica virtuoză, stilul său simplu”. I-a dedicat victoria fiului său Vlad, născut cu o zi înainte de plecarea la Leipzig. Acum, Vlăduț este și el un sabrer. Sursa: cosr.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook