Medicul Hua Tuo a trăit între anii 108-208 d.Hr. și este considerat cel mai mare chirurg al Chinei. Expert în plante medicinale, acesta a făcut progrese extraordinare în anestezie, chirurgie și acupunctură. Este acreditat pentru că a fost vârful de lance în practica laparotomiilor și a transplanturilor de organe, folosind anestezice, și a fost primul chirurg chinez care a operat pe abdomen, efectuând inclusiv splenectomie și colostomie.
Se spune că Hua Tuo a efectuat proceduri pentru a trata durerea de cap, paralizia și a suspectat o tumoare pe creier la un pacient. Impactul lui Tuo asupra medicinei a fost atât de profund încât medicilor de mare valoare li se spune acum „un al doilea Hua Tuo” sau „Hua Tuo reîncarnat”. Contribuțiile de pionierat la medicină și chirurgie aduse de Hua Tuo sunt cele pe care se bazează medicina actuală.
Cu 1800 de ani în urmă, a inventat un anestezic pe bază de plante
Conform cărților istorice chinezești, Records of the Three Kingdoms și Book of the Later Han, Hua Tuo, medic de medicină tradițională chineză, a inventat Mafeisan, un anestezic general oral pe bază de plante, cu peste 1800 de ani în urmă, în timpul dinastiei Han de Est. Deși mai multe rețete anestezice similare au fost publicate ulterior, până în prezent nu a fost găsită nicăieri nicio înregistrare scrisă a ingredientelor Mafeisanului original.
În acea perioadă, medicii chinezi spuneau că intervenția chirurgicală era o chestiune de ultimă instanță, fiind realizată de un lucrător medical de nivel inferior. Dar Hua Tuo a început să schimbe chirurgia chineză. Ca tânăr, Hua Tuo a călătorit și a citit mult. Se crede că a început să fie interesat de medicină în timp ce încerca să ajute nenumărații soldați care fuseseră răniți în numeroasele războaie din acea perioadă violentă.
Anestezicul ar fi avut în compoziție și cânepă și vin
Ca tânăr chirurg, Hua Tuo credea în simplitate, folosind doar câteva rețete și câteva puncte pentru acupunctură. Folosind un preparat din plante, printre care cânepă, dar și vin, el reușea să își facă pacienții insensibili la durere. Unii istorici consideră că Hua Tuo a fost descoperitorul anestezicelor. Hua Tuo s-a angajat într-o mare varietate de proceduri chirurgicale, inclusiv laparotomie (incizie în cavitatea abdominală), îndepărtarea țesuturilor bolnave și chiar o splenectomie parțială (îndepărtarea splinei).
L-a salvat chiar și pe zeul războiului
Istoria susține că însuși generalul Guan Di, unul dintre marii eroi militari ai vremii, care a devenit în cele din urmă zeul războiului, a venit la Hua Tuo din cauza unei răni de săgeată la braț din cauza căreia se infectase grav. Chirurgul se pregătea să-i administreze pacientului băutura anestezică obișnuită, dar generalul Guandi a râs batjocoritor și a cerut o tablă și pietre pentru un joc de go. În timp ce Hua Tuo curăța carnea și osul de infecție și repara rana, Guandi și unul dintre tovarășii săi militari continuau cu calm jocul.
„Jocurile celor cinci animale”
Chirurgia nu a fost singurul său interes, medicul ducând o muncă inovatoare și în fizioterapie. Seria sa de exerciții era cunoscută sub numele de „Jocurile celor cinci animale”, iar medicul își învăța pacienții cum să imite mișcările tigrului, cerbului, ursului, maimuței și păsării. Sfârșitul său este învăluit în mister. Există povești care spun că a devenit medicul curții lui Cao Cao, împăratul din Wei. Chirurgul l-a vindecat temporar pe suveran de amețeli prin acupunctură.
Aruncat în temniță de regele pe care l-a vindecat
Când împăratul i-a cerut să facă ceva pentru a elimina definitiv această neplăcere, Hua Tuo a spus că va trebui să taie în craniul regal. Soția lui Cao Cao a fost în favoarea operației, ca o speranță disperată, dar suveranul a devenit suspicios că dușmanii săi l-au mituit pe Hua Tuo pentru a-l ucide. Într-un acces de furie, declanșat probabil de durerile sale de cap, acesta l-a aruncat pe chirurg în închisoare și l-a executat.
Principala carte a lui Hua Tuo, Qingnang shu (Cartea sacului albastru) se spune că a fost arsă. Fie de către temnicerul care dorea să înlăture orice urmă a prizonierului, fie de către soția chirurgului, acționând în conformitate cu dorințele lui Hua Tuo exprimate înainte de a fi întemnițat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook