Simona Ionescu / Redactor Șef

Pisica, cel mai popular animal domestic. De unde provin aceste feline iubitoare

Pisica, cel mai popular animal domestic. De unde provin aceste feline iubitoare
Pisicile sunt peste tot: în casele oamenilor, în curți, pe străzi, în copaci și chiar pe internet. Pare că aceste animale au pus stăpânire pe omenire, mai ales că au o istorie vastă. Felinele au acompaniat oamenii încă din Egiptul Antic.

Cum au devenit pisicile cele mai populare animale de companie din lume? Iată o scurtă istorie a pisicilor – de la momentul în care au fost domesticite în Egiptul Antic, până la momentul în care au ajuns să facă parte din clipuri amuzante pe internet.

Pisicile în Egiptul Antic 

Conform SOR (Societatea Ornitologica Română), primele dovezi despre interacțiunea omului cu pisica sălbatică datează de acum 9.500 de ani și provin din Cipru, dar domesticirea a avut loc mult mai târziu, acum 4.000 de ani, în Egipt. Se presupune că pisicile domestice au ca strămoș pisica sălbatică africană. 

Rasa a fost domesticită în Egiptul Antic pentru a controla diversele rozătoare care dăunau culturilor și aduceau diverse boli în comunități. Și exact ca pisicile din zilele noastre, erau foarte bune la prinderea șoarecilor și a șobolanilor! 

Felinele au ajuns să controleze populația de rozătoare, ceea ce a dus la reducerea deceselor din cauza bolilor provocate de acestea, dar și la creșterea cantității de alimente. Toate acestea au schimbat calitatea vieții pentru egipteni și au făcut ca pisica să fie văzută drept o creatură sacră, divină reprezentând viața. 

Pisicile Zeițe

Pisicile au fost asociate cu zeițele Bastet, Mafdet, Sekhmet. Bastet, zeița egipteană a fost descrisă ca fiind jumătate pisică și jumătate femeie. Datoria ei era protecția țării. Iar convingerea că pisicile sunt protectori a pornit de la legenda lui Mafdet, prima zeiță egipteană reprezentată ca fiind jumătate pisică. 

Nu în ultimul rând, Sekhmet era o zeiță egipteană înfățișată ca având trăsături de leu, o ființă pe care egiptenii din Antichitate o venerau cu frică, pentru că era ocrotitoarea leilor.

Sfinxul din Giza, statuia ce îmbină un cap de om cu un corp de pisică, arată că felina era văzută ca protector al templelor și al piramidelor sacre.

O blondă face valuri în ultima ediție de audiții iUmor

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre