Simona Ionescu / Redactor Șef

Oamenii de știință au găsit cel mai vechi „secret al frumuseții” în sudul Iranului. Are 5000 de ani

Oamenii de știință au găsit cel mai vechi „secret al frumuseții” în sudul Iranului. Are 5000 de ani
Oamenii de știință din Italia spun că au descoperit cel mai vechi ruj din lume. E vorba de o pastă de buze de un roșu intens care are o vechime de 5.000 de ani.

Cel mai vechi ruj din lume, vechi de 5000 de ani este făcut din uleiuri vegetale și ceară. Oamenii de știință cred că era folosit de elitele sociale ca o dovadă a statutului superior.

Rujul se aplica cu o pensulă

Cel mai vechi ruj cunoscut din lume a fost purtat în urmă cu 5.000 de ani în ceea ce este acum sudul Iranului, potrivit unui nou studiu. Vopseaua de buze de un roșu intens, care era într-un recipient din piatră, a fost găsită într-un cimitir antic în 2001, dar cercetătorii au avut nevoie de timp până acum pentru a o identifica.

Spre deosebire de rujurile moderne, acesta a fost aplicat probabil cu o pensulă, spun echipa internațională de oameni de știință. Descoperirea aruncă o nouă lumină asupra „imaginilor publice ale atracției feminine” în epoca bronzului, care se schimba rapid, au adăugat oamenii de știință.

Flaconul cu ruj a fost dezgropat într-un cimitir din mileniul al treilea î.Hr.

Unul dintre cercetătorii care a analizat cel mai vechi ruj, profesorul de arheologie Massimo Vidale de la Universitatea din Padova, Italia, a declarat pentru BBC News că îi place să și-l imagineze purtat de femeile din „societățile de elită de acum 5.000 de ani”. Flaconul care conținea pasta cosmetică a fost dezgropat într-un cimitir din mileniul al treilea î.Hr. de lângă râul Halil din provincia Kerman, în sud-estul Iranului.

Acesta a fost unul dintre numeroasele artefacte care au ieșit la suprafață după inundații și au căzut în mâinile jefuitorilor înainte de a fi recuperate de autoritățile iraniene. Analizele au făcut legătura cu ”puternica” civilizație Marhasi din Epoca Bronzului, care a înflorit în acea parte a Mesopotamiei la acea vreme.

„S-a revărsat o pulbere liberă, omogenă, de culoare gri-purpuriu”

Cel mai vechi ruj din lume. Sursă foto: www.bbc.com

„Am fost surprinși pentru că substanța era foarte diferită de cele gri, compacte, pe care le găsisem anterior în alte flacoane. Când am introdus o daltă în deschidere, s-a revărsat o pulbere liberă, omogenă, de culoare gri închis-purpuriu”, a declarat profesorul Vidale pentru BBC.

Când echipa a analizat pulberea uscată, a descoperit că aceasta conținea hematit, „dând pastei o culoare roșu intens”. Aceasta, combinată cu alte ingrediente, inclusiv uleiuri vegetale și ceară, a format „exact ceea ce ne-am aștepta la un ruj modern”, a mai spus profesorul Vidale.  În trecut, după cum spun cercetătorii, elitele emergente ale epocii foloseau machiajul ca parte a „afișării luxului și a statutului superior”.

„Îmi place să îmi imaginez că femeile din Iranul timpuriu erau vedetele societăților de elită de acum 5.000 de ani”

De asemenea, cercetătorii au văzut nevoia de a arăta bine ca parte a „stresului social tot mai mare la care erau expuse femeile în vremuri de schimbări sociale rapide”. Pe de altă parte, profesorul Vidale nu exclude posibilitatea ca în viitor să se găsească poate, un ruj și mai vechi ca acesta. „Să spunem că rujul nostru de buze este unul destul de timpuriu și îmi place să îmi imaginez că femeile din Iranul timpuriu erau vedetele societăților de elită de acum 5.000 de ani. Dar cercetările viitoare vor spune mai multe”, susține specialistul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre