Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai vechi tatuaj din lume a fost făcut în urmă cu 5.000 de ani pe brațul unei femei. Iată-l!

Cel mai vechi tatuaj din lume a fost făcut în urmă cu 5.000 de ani pe brațul unei femei. Iată-l!
Cercetătorii au descoperit cele mai vechi tatuaje figurative din lume pe două mumii din Egipt, vechi de 5.000 de ani.

Ilustrațiile reprezintă un taur sălbatic și o oaie de Barbaria pe brațul unei mumii de sex masculin și motive în formă de S pe brațul și umărul unei femei. Sunt cele mai vechi tatuaje din lume.

„Abia acum obținem noi informații despre viețile acestor indivizi remarcabil de bine conservate”

Descoperirea împinge înapoi cu 1.000 de ani dovezile privind această practică în Africa. Detaliile tatuajelor au fost publicate în Journal of Archaeological Science. Daniel Antoine, unul dintre autorii principali ai lucrării de cercetare și conservator al Muzeului Britanic de Antropologie Fizică, a declarat că descoperirea a „transformat” modul în care înțelegem modul în care trăiau oamenii în această epocă.

„Abia acum obținem noi informații despre viețile acestor indivizi remarcabil de bine conservate. În mod incredibil, la o vârstă de peste 5.000 de ani, ei împing cu un mileniu înapoi dovezile privind tatuajul în Africa”, a declarat acesta pentru BBC News.

Bărbatul a murit în urma unei înjunghieri în spate

Tomografiile anterioare au arătat mumia masculină avea între 18 și 21 de ani când a murit, în urma unei înjunghieri în spate. Petele întunecate de pe brațul său au fost considerate lipsite de importanță până când scanările cu infraroșu au dezvăluit că erau tatuaje cu două animale cu coarne ușor suprapuse. Unul este interpretat ca fiind un taur sălbatic cu coadă lungă și coarne elaborate, celălalt pare a fi o oaie de Barbaria cu coarne curbate și umăr cocoșat.

Cele mai vechi tatuaje din lume

Pigmentul folosit la tatuajele femeii este funingine

Mumia de sex feminin are patru motive mici în formă de S care îi coboară pe umărul drept. Ea are, de asemenea, un motiv despre care se crede că reprezintă bastoane folosite în dansul ritual. Motivele se află sub piele, iar pigmentul este probabil funingine. Anterior, arheologii au crezut că doar femeile purtau tatuaje în trecutul antic, dar descoperirea tatuajelor pe mumia masculină arată acum că modificarea corporală a vizat ambele sexe.

Corpurile au fost conservate în mod natural de căldura, salinitatea și ariditatea deșertului

Cercetătorii cred că tatuajele ar fi însemnat statut, curaj și cunoștințe magice. Mumiile au fost găsite în Gebelein, în partea de sud a Egiptului Superior, la aproximativ 40 km sud de Luxor, orașul de astăzi. Indivizii au fost îngropați în morminte puțin adânci, fără nicio pregătire specială, dar corpurile lor au fost conservate în mod natural de căldura, salinitatea și ariditatea deșertului.

Rezultatele radiocarbonului indică faptul că aceștia au trăit între 3351 și 3017 î.Hr., cu puțin timp înainte ca regiunea să fie unificată de primul faraon, în jurul anului 3100 î.Hr. Cel mai vechi exemplu de tatuaj se găsește pe mumia alpină cunoscută sub numele de Ötzi, despre care se crede că a trăit între 3370 și 3100 î.Hr. În acest caz, tatuajele sunt mai degrabă linii verticale sau orizontale, decât figurative.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre