Simona Ionescu / Redactor Șef

Cele mai ciudate cimitire. Cum au fost gândite locurile de veci

Cele mai ciudate cimitire. Cum au fost gândite locurile de veci
Până în secolul al XIX-lea, cimitirele Bisericii aveau o reputație mai proastă decât v-ați putea imagina. În plus, față de tristețea generală pe care o emanau, cimitirele erau pline de jocuri de noroc și prostituție. Erau literalmente un pericol, trimițând materie în descompunere în aprovizionarea cu apă a orașelor și provocând epidemii mortale.

Arhitectul Sir Islington Wren a introdus ideea unui cimitir asemănător unei grădini la marginea orașului încă din 1711, dar abia în secolul al XIX-lea a apărut „modelul” în cimitirele rurale. Când oamenii au făcut transformarea, totuși, totul despre moarte s-a schimbat.

Cimitirul Père Lachaise, Paris

Totul a început la Paris, un oraș cunoscut pentru catacombele sale debordante, care avea nevoie stringentă de un cimitir expansiv. „Père Lachaise” a fost înființat de Napoleon Bonaparte în 1804.

Cimitirul și-a câștigat reputația atunci când rămășițele lui Molière au fost aduse acolo. De atunci, a devenit cunoscut ca ultimul loc de odihnă pentru mulți inadaptați: Oscar Wilde este îngropat acolo, la fel ca și Jim Morrison și Edith Piaf. 

Cimitirul Highgate, Londra

Inspirate de „Père Lachaise” au fost construite și cimitirele din Londra. Cimitirul și catacombele Kensal Green, cimitirul West Norwood, cimitirul Brompton, parcul cimitirului Tower Hamlets, cimitirul Nunhead și parcul Abney (care, de fapt, și-a luat modelul din cimitirele rurale americane, mai degrabă decât dintr-o sursă europeană) au fost construite între anii 1830 – 1840.

Frumusețea lor idilică a devenit renumită la nivel mondial, iar cimitirele au fost denumite „Șapte Magnifice” din Londra.

Highgate nu a fost primul dintre acestea care s-a deschis, dar este bijuteria coroanei. Pădurea dens acoperită înconjoară pietrele de granit, iar „porțile înalte” literalmente care înconjoară terenurile au tăiat lumea de afară, făcând Highgate să arate ca o grădină secretă pentru morți și povești de groază.

A fost decorat pentru multe filme, multe dintre ele cu vampiri, dar mulți vizitatori vin în continuare la cimitirul dărăpănat pur și simplu pentru a-și aduce omagiul morților – în special, celor faimoși precum Karl Marx.

Cimitirul Muntelui Auburn, Cambridge

Deși orașele relativ noi ale Statelor Unite nu erau la fel de aglomerate ca și cele din Europa, cimitirele americane tindeau totuși și spre cimitirul rural. Urmând exemplele franceze și englezești, primul cimitir american de grădină s-a deschis la Cambridge în 1831.

De parcă desenul unor personaje literare precum Henry Wadsworth Longfellow nu ar fi fost suficient, Muntele Auburn este protejat și de Serviciul Parcului Național și funcționează ca un arboretum și un refugiu pentru animale sălbatice. 

Această atmosferă de parc a dat tonul tuturor cimitirelor rurale care s-au construit după. Odată cu succesul Muntelui Auburn, cimitirele verzi idilice care ofereau răgaz atât locuitorilor orașului, cât și celor morți și îngropați au început să apară peste tot în S.U.A.

Progresele în medicină continuă. O frunză de spanac a fost transformată în țesut cardiac uman

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre