Simona Ionescu / Redactor Șef

Progresele în medicină continuă. O frunză de spanac a fost transformată în țesut cardiac uman

Progresele în medicină continuă. O frunză de spanac a fost transformată în țesut cardiac uman
Pe lângă faptul că ne face la fel de puternici ca Popeye Marinarilor, spanacul are și niște proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii cu totul excepționale. Cum a fost transformată o frunză de spanac în țesut cardiac uman.

Cercetătorii lumii și-au întors fața către plante și au reușit un lucru uluitor. Au transformat în țesut uman o frunză de spanac.

Progresele în medicină continuă. O frunză de spanac a fost transformată în țesut cardiac uman

Oamenii de știință au descoperit că extractele din spanac reușesc să scadă ritmul de multiplicare a celulelor canceroase în cazurile de cancer gastric. De asemenea, previn apariția cancerului la sân și de prostată.

Dar asta nu e tot pentru că o frunză de spanac a fost transformată de câțiva cercetători și în țesut cardiac uman. O uluitoare descoperire care, în timp, ar putea ajuta la repararea organelor degradate ale pacienților care au suferit în trecut de atacuri de cord. Sau alte probleme cardiace care nu permit contractarea inimii.

Spanacul furnizează apă și nutrienți celulelor

Această descoperire vine după ce tot oamenii de știință au reușit să creeze ţesut uman la scală largă cu ajutorul imprimantelor 3D, dar din nefericire, ţesutul de dimensiuni reduse este mult mai greu de realizat din cauza vaselor de sânge extrem de fine care sunt vitale pentru sănătatea acesteia.

 

De ce au ales oamenii de știință tocmai frunza de spanac? Dintr-un motiv foarte simplu. Această este plină ochi de „vene” care furnizează apă și nutrienți celulelor. Drept urmare, cercetătorii au utilizat tocmai aceste vene ale plantei pentru a replica modul în care sângele se mişcă prin ţesutul uman.

Metoda poate ajuta la repararea diferitelor tipuri de ţesut ale corpului

Pentru început, s-au îndepărtat celulele plantei și s-a obținut o celuloză care este  biocompatibilă. Aceasta a fost utilizată în diferite aplicaţii medicale, precum ţesutul cartilajului, al osului sau al vindecării rănilor.

Ulterior, scheletul plantei a fost scufundat în celule umane vii. După ce frunza de spanac a fost transformată într-o micuță inimă, s-au transmis fluide și microbile prin vene. Pentru a demonstra că celulele sanguine pot curge prin sistem.

Potrivit echipei de cercetători, această metodă ar putea fi utilizată pentru repararea diferitelor tipuri de ţesut ale corpului. „Mai avem multe de făcut, dar până acum lucrurile arată extrem de promițător”, spune Glenn Gaudette, profesor de inginerie biomedicală la Worcester Polytechnic Institute, citat de independent.co.uk.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre