Simona Ionescu / Redactor Șef

Cercetătorii au aflat. Mirul care izvorăște de la Sfântul Dumitru conține substanțe care nu există pe pământ

Cercetătorii au aflat. Mirul care izvorăște de la Sfântul Dumitru conține substanțe care nu există pe pământ
Moaștele sfântului Dumitru, cinstit pe 26 martie, singurul numit de biserică „Izvorâtor de Mir” se află în Tesalonic, în biserica de pe locul martiriului său. Cercetătorii au descoperit ce substanțe conține mirul care izvorăște din moaștele sale.

Oamenii de știință din Paris au făcut o analiză chimică a mirului ce curge din moaștele Sfântul Dimitrie. Cercetătorii au aflat că mirul conține 33 de componente care nu există nicăieri pe pământ, a dezvăluit cu ceva timp în urmă Gheronda Efraim, de la Schitul Sfântul Andrei, din Muntele Athos.

Mărturii despre patronul Tesalonicului

Există multe mărturii autentice despre Mirul Sfântului Dimitrie, cunoscut ca și patron al Tesalonicului. Demetrios Chrysoloras a notat la sfârșitul secolului alXIV-lea – începutul secolului al XV-lea că „smirna Sfântului Demetrios nu este apă și nici nu seamănă cu roua care vine de pe pământ, sau cu parfumurile preparate, nu seamănă cu acestea.

Este mai minunată decât parfumurile naturale și decât cele preparate”. Marele scriitor Konstantinos Akropolites, care a studiat și a compilat viețile sfinților, a vorbit în 1321 d.Hr. a scris despre o minune a Sfântului numindu-l „Izvorâtorul de Mir”, când acesta a vindecat ochii unei persoane, redându-i vederea.

La rândul lor, Isidoros și Gabriel, arhiepiscopi de Tesalonic în perioada anilor 1400 l-au numit pe Sfânt „Floare de smirnă” și „Izvorâtor de smirnă”. Nu în ultimul rând, Epigraful din 1284 d.Hr. care a fost găsit în moscheea Eski Serai, vorbește despre Biserica Sfântului Dimitrie, menționând că „acolo, înăuntru, este marele Izvorâtor de Mir”.

Miracolul sfântului Dumitru din anul 1987

Una dintre marile minuni ale sfântului Dimitrie a avut loc pe 26 octombrie 1987. La ora 22.00 în biserica sfântului se aflau vreo 30 de pelerini și un singur cleric, proaspăt hirotonit alături de soția sa.

În fața moaștelor, mai multe femei cântau paraclisul Sfântului, când au început să strige. Diaconul a alergat aproape de ele și a văzut că moaștele sfântului Dimitrie „erau scăldate într-un reziduu uleios de smirnă”.

„Găleți” de mir

Moaștele sfântului Dimitrie din Grecia

„Era ca și cum cineva ar fi golit cel puțin două „găleți” de lichid aromat. Folosesc cuvântul „găleți” ca să înțelegeți cantitatea de smirnă care se revărsa pe laturile relicvarului de argint cu icoanele în relief ale Sfântului.

Diaconul a adus vată din sfântul altar și a început să înmoaie smirna apoi să împartă bucățele mici pelerinilor. Mirul nu s-a oprit, ci a continuat să se reverse mistic, fără să se vadă o sursă. (…) O femeie a atins partea pe care el tocmai o curățase, iar el a văzut că mâna ei s-a îmbibat cu mirul uleios, galben-verzui. (…)

Între timp, mireasma a umplut întreaga biserică și s-a revărsat din ușile deschise spre strada Agiou Demetriou, invitând trecătorii să se grăbească să vadă ce se întâmplă și de unde vine această mireasmă”, a povestit părintele Christos Kotios, preot al Sfintei Biserici a Adormirii Maicii Domnului Theotokos.

Sfântul Dimitrie a arătat, prin mirul său, că nu-și va abandona niciodată orașul

Fericitul Mitropolit al Tesalonicului Panteleimon al II-lea Chrysaphakes a atribuit minunea izvorârii mirului Sfântului Dumitru unui eveniment care s-a petrecut cu câteva ore înainte.

În acea seară, la sărbătoarea festivă a Universității pentru eliberarea Tesalonicului, persoana care a ținut discursul l-a uitat total pe Sfânt și nu l-a pomenit deloc. Sfântul Dimitrie a arătat prin mirul său că nu va abandona niciodată orașul niciodată și că el a fost cel care l-a salvat de sclavie și cutremure..

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri