Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce momentul magic al miruirii nu a fost și nu va fi arătat niciodată publicului. Ce se întâmplă, de fapt, la ritualul sacru

De ce momentul magic al miruirii nu a fost și nu va fi arătat niciodată publicului. Ce se întâmplă, de fapt, la ritualul sacru
Nici la încoronarea Reginei Elisabeta (1953), și nici la încoronarea fiului ei, Charles, ochii curioșilor nu au avut și nu vor avea acces la ritualul de miruire. Este unul dintre cele mai intime și mai secrete evenimente din cadrul încoronării „deoarece magia nu trebuie dezvăluită lumii”.
  • Mirul de astăzi, folosit la încoronarea Regelui Charles, a fost sfințit la Ierusalim. Uleiul sfânt a fost făcut, ca și în cazul reginei Elisabeta, dintr-un amestec secret din ulei de susan și ulei de măsline, care conținea ambră cenușie, civet, flori de portocal, trandafiri, iasomie, scorțișoară, mosc și benzoin.
  • La încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, arhiepiscopul a uns-o spunându-i aceste cuvinte: „Capul tău să fie uns cu untdelemn sfânt, așa cum au fost unși regii, preoții și profeții”.
  • La încoronarea lui Charles, tradiția va fi modificată – Camilla nu va fi unsă în privat, sub un baldachin, precum Regina Elisabeta.

Televizarea ceremoniei, un subiect controversat

Comitetul convocat pentru a organiza încoronarea reginei Elisabeta a II-a, în 1953, a avut nevoie de un an întreg pentru a pune la punct detaliile, pe fondul unor discuții cu privire la modul de a maximiza impactul evenimentului. Una dintre întrebările cheie a fost dacă ceremonia trebuia sau nu să fie televizată.

Se pare că prim-ministrul Winston Churchill a fost îngrozit de „mecanismele moderne” (camerele de televiziune) să fie folosite pentru a transmite din interiorul Westminster Abbey.

„Ar fi nepotrivit ca întreaga ceremonie, nu numai în aspectele sale seculare, ci și în cele religioase și spirituale, să fie prezentată ca și cum ar fi un spectacol de teatru”, a spus el.

De asemenea, sfatul eseistului Walter Bagehot răsuna puternic în acele vremuri: „Nu trebuie să lăsăm să intre lumina zilei asupra magiei”.

Dar regina și consilierii ei au decis că ar trebui să li se permită camerelor de luat vederi să transmită fiecare moment al ceremoniei. Cu o singură excepție.

Sursă Foto: Captură video

Ungerea, un ritual secret

Telespectatorii nu au ratat nimic din fastul evenimentului încoronării Reginei Elisabeta – de la ținutele de un lux orbitor, cu pene, pinteni de aur, globuri încrustate cu bijuterii, brățări, până la săbiile rituale, imnuri și trompete. Dar, în mijlocul tuturor, o parte a serviciului religios s-a desfășurat în secret.

Mirul Reginei Elisabeta. Sursa Foto: Wikipedia

Actul de Consacrare este cel mai magic aspect al unei Încoronări engleze, atât de extraordinar încât istoria (și Comitetul Încoronării din 1953) a decretat că trebuie să rămână ascuns.

În timpul pregătirilor, regina a fost dezbrăcată de mantia purpurie, i-au fost scoase bijuteriile și tânăra Elisabeta a fost așezată pe tronul regelui Edward.

Un baldachin de aur ținut de patru Cavaleri a fost suspendat deasupra și în jurul monarhului.

În timp ce în Abbey era aproape liniște, Arhiepiscopului de Canterbury i s-a înmânat Ampulla, un flacon în formă de vultur lucrat în aur masiv, care conținea sfântul mir.

Vasul, un obiect sfânt trimis de Fecioara Maria

Legenda spune că vasul i-a fost dăruit Sfântului Toma a Becket de către Fecioara Maria într-o viziune în timp ce călătorea în Franța. A fost pierdut și mai târziu recuperat în bătălia de la Poitiers, din 1356.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre