Nimeni nu a putut descifra până în acest moment cine a scris cu adevărat celebrele manuscrise de la Marea Moartă. Dar grație tehnologiei de ultimă generație, specialiștii sunt din ce în ce mai aproape să înțeleagă o parte din contextul acestor texte enigmatice. Cum a fost conservat unul dintre papirusuri, denumit Pergamentul Templului.
Care ar putea fi cheia conservării Pergamentului Templului
Printr-o serie de procese minuțioase, inclusiv digitizarea, citirea automată și analiza statistică, cercetătorii de la Institutul Qumran al Universității din Groningen au găsit care ar putea să fie cheia conservării unui pergament de 7,6 metri, cunoscut ca și Pergamentul Templului, care face parte din celebrele manuscrise descoperite la Marea Moartă.
De unde provin componentele?
Cercetătorii afirmă că acesta a fost creat folosindu-se tehnici diferite față de celelalte. Au fost găsite urme de soluție minerală sărată, un amestec de sulf, sodiu, calciu și alte elemente, dar nimeni nu știe de unde ar proveni aceste componente.
Și asta pentru că nu se găsesc în mod natural în solul peșterilor sau în Marea Moartă. Cum această tehnică nu se folosea în locul unde a fost descoperit documentul, specialiștii cred că ar fi posibil să fi fost „exportat” din altă parte a regiunii. Pe de altă parte, oamenii de știință susțin că stratul sărat ar fi putut să contribuie și la deteriorarea scrierii antice.
Cele mai vechi fragmente datează din secolul al III-lea î.Hr.
Potrivit informațiilor oferite de Muzeul Manuscriselor de la Marea Moartă din Israel, au fost descoperite în jur de 230 de fragmente de relatări, cele mai vechi fiind datate din secolul al III î.Hr. Se crede că în urmă cu mai bine de 2000 de ani, scribii, din dorința de a proteja papirusurile, le-ar fi ascuns în peșteri, la nord de Marea Moartă.
Aceștia erau convinși că informațiile din documente erau transmise de Divinitate, de aceea sunt considerate sacre. Cât privește limba în care au fost scrise, ebraica este cel mai des utilizată, dar în 15% din papirusuri s-a folosit limba aramaică și puțină greacă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
- Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
- Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Zodia cea mai favorizată
- Pensionarii își primesc banii! Vești bune pentru seniori înainte de Sărbători
- Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Descoperire impresionantă a unei tabere militare romane vechi de 2.000 de ani. Locul este ascuns în Alpii e...
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 6...
- Prăjitura Albă ca Zăpada - Rețetă tradițională și delicioasă pentru foi Albă ca Zăpada perfecte
- Gabriel Cotabiță a murit. Cântărețul avea 69 de ani