Chiar dacă și-ar fi dorit ca la nunta sa cu regina Elisabeta să participe toată familia, celor patru surori li s-a interzis. Pentru că trei dintre ele, respectiv Cecilie, Sophie și Margarita erau căsătorite cu aristocrați germani care au devenit membri de frunte ai partidului nazist.
Mai mult, prințesa Sophie era bună prietenă cu Hermann Goering, viitorul șef al forțelor aeriene ale Germaniei naziste și i-a invitat la ceai atât pe Goering, cât și pe Adolf Hitler.
Când s-a căsătorit cu Elisabeta, Philip a preluat numele de familie matern al mamei sale
Adevăratul nume de familie al lui Philip, Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, vorbește despre sângele german care îi curgea prin vene. Tatăl fostului prinț consort, Prințul Andrew al Greciei și Danemarcei, descindea din casa ducelui german cu același nume.
La rândul său, mama sa, prințesa Alice de Battenburg, avea moștenire germană și o mare parte din copilărie și-a petrecut-o în această țară. Un lucru puțin știut este faptul că atunci când s-a căsătorit cu prințesa Elizabeth, ducele de Edinburgh a preluat numele de familie matern al mamei sale, Mountbatten.
Philip, la înmormântarea surorii sale alături de naziști
Sora Cecilie a fost ucisă împreună cu bebelușul său nou născut în Belgia, într-un accident de avion care a avut loc în anul 1937. Când nenorocirea s-a întâmplat, Philip avea doar 16 ani și a fost fotografiat la înmormântarea care a avut loc în Germania, alături de rude care purtau uniforme naziste. Într-un documentar al Channel 4 din anul 2014, au fost prezentate legăturile pe care familia prințului consort Philip le-a avut cu naziștii lui Hitler.
Sophie și-a botezat primul fiu, Adolf, în onoarea lui Hitler
Atunci a fost dezvăluit și conținutul unei scrisori semnate de prințesa Sophie la bătrânețe, în care a povestit despre un prânz privat pe care l-a avut cu Hitler, aceasta prezentându-l drept un „om fermecător și aparent modest”. Căsătorită cu prințul Christoph von Hessen, colonel în temutul SS și șef al serviciului secret de informații al lui Hermann Goering, în semn de devotament și onoare față de nazism și Hitler, Sophie și soțul ei l-au numit pe primul lor fiu Karl Adolf.
De asemenea, ea a vorbit și de momentul în care atât Goering, cât și Hitler i-au vizitat casa. Goering a venit la ceai în apartamentul ei de lângă Frankfurt înainte ca naziștii să ajungă la putere în 1933.
„Fusesem avertizată că este vegetarian”
„A vorbit mult despre noul partid politic la care aderase, „Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei”. Era foarte entuziast în legătură cu totul, în special cu liderul partidului, un bărbat pe nume Adolf Hitler. Întrucât Germania trecea prin vremuri grele și peste tot era multă sărăcie și nemulțumire generală, eram interesați să auzim despre marile îmbunătățiri pe care partidul său plănuia să le facă.
Fusesem avertizată că este vegetarian și mi-a fost greu să planific o masă adecvată. În acele zile aveam o bucătăreasă- menajeră, ceea ce era foarte bine, deoarece ideile mele despre gătit și menajeră erau destul de neclare (având doar 18 ani la acea vreme). Ne-am mulțumit cu un sortiment de legume care s-a dovedit a fi un mare succes”, au fost cuvintele lui Sophie.
Prințul Christoph a fost ucis într-un accident de avion în 1943
Ea n-a uitat să spună că mai târziu, ea și soțul și-au schimbat fundamental părerea despre Hitler. Întâlnirile l-au determinat pe soțul ei să se alăture SS, iar în 1935 a fost numit șef al biroului de cercetare al Ministerului Aerului, potrivit Prințesei Sophie. În acel an, ea a fost fotografiată la nunta lui Goering, cu Hitler văzut vizavi.
Opt ani mai târziu, prințul Christoph a fost ucis într-un accident de avion în 1943, după invazia aliată din Sicilia. După moartea soțului ei, Christoph, s-a căsătorit cu Prințul George William de Hanovra, însă uniunea a fost controversată. Întrucât Marea Britanie se afla încă în război, permisiunea oficială nu a fost acordată, dar Sophie a făcut pasul cel mare în 1946.
Confidenta lui Philip la vârsta a doua
A mai avut încă trei copii cu cel de-al doilea soț și a murit la vârsta de 87 de ani în 2001, după ce a devenit confidenta lui Philip la vârsta a doua. A stat la Birkhall cu Philip și regina în anii dinaintea încoronării și a vizitat în mod regulat Marea Britanie, devenind nașa prințului Edward. „A făcut atât de multe lucruri bune în viața ei încât a strâns multe daruri în Rai și sper că se bucură de ele acum”, a spus Philip după ce aceasta a trecut la cele veșnice.
Soțul prințesei Margarita s-a numărat printre cei care au fost implicați în complotul de asasinare a lui Hitler
Sora mai mare a lui Philip, Prințesa Margarita, care era cu 16 ani mai mare decât fratele ei, s-a căsătorit cu Gottfried, Prinț de Hohenlohe-Langenburg. Acesta a fost grav rănit în timp ce lupta pentru Germania pe frontul rusesc și a sfârșit prin a se întoarce împotriva lui Hitler. Prințul s-a numărat apoi printre ofițerii aristocrați germani care au fost implicați în complotul din 1944 de asasinare a lui Hitler, care a fost condus de Claus von Stauffenberg.
Prințesa Teodora, care s-a opus nazismului, a fost singura care a avut voie să participe la încoronarea Elisabetei
În ceea ce o privește pe prințesa Cecilie, aceasta s-a căsătorit cu George Donatus, Marele Duce de Hesse, în 1931, iar ulterior amândoi s-au alăturat partidului nazist. Cuplul a avut patru copii. Se crede că ultimul copil a venit pe lume în timpul zborului în care Cecilie, în vârstă de 26 de ani, și-a pierdut viața. În același accident a murit și Donatus, dar și ceilalți pasageri ai avionului.
Cu 15 ani mai mare decât prințul Philip, prințesa Teodora a fost singura dintre surorile fratelui ei care s-a opus public nazismului. Spre deosebire de surorile sale, ea și soțul au fost lăsați să participe la încoronarea reginei în 1953.
„Pot să înțeleg că oamenii se agățau de ceva sau de cineva care părea să facă apel la patriotismul lor”
Într-un interviu acordat în 2006 pentru cartea „Royals and the Reich”, Philip a declarat că familia sa a găsit „atractive” încercările lui Hitler de a restabili puterea și statutul Germaniei. „A existat o mare îmbunătățire în lucruri precum trenurile care circulau la timp și construcțiile.
A existat un sentiment de speranță după haosul deprimant al Republicii de la Weimar. Pot să înțeleg că oamenii se agățau de ceva sau de cineva care părea să facă apel la patriotismul lor și să încerce să pună lucrurile în mișcare. Poți înțelege cât de atractiv a fost”, a explicat el. Margarita a murit la vârsta de 76 de ani în 1981, iar Theodora s-a stins în anul 1969 la doar 63 de ani.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook