Simona Ionescu / Redactor Șef

Comoara din America Centrală. A fost găsită pe fundul mării după 131 de ani

Comoara din America Centrală. A fost găsită pe fundul mării după 131 de ani
O poveste ca în filme. Cea mai mare comoară pierdută din istoria SUA a fost găsită după 131 de ani. Cel care a găsit a dispărut 23 de ani. Tezaurul l-a vândut pentru 50 de milioane de dolari și abia acum a ajuns la închisoare.

La 11 septembrie 1857, SS America Centrală naviga de-a lungul coastei Carolina de Nord. Transporta 477 de persoane, dar și 45 de lingouri de aur, 3.100 de monede de aur și 36 kg de pulbere de aur. Se spune că i-a ajuns un blestem. Un blestem. Aurul provenea din jefuirea comunităților indigene.

Comoara din „America Centrală”

Comoara a fost căutată timp de 131 de ani. Exploratorii au încercat să pună mâna pe această prețioasă încărcătură. Până la urmă, norocul i-a surâs lui Tommy Thompson. I-au trebuit doi ani până a depistat locul unde se află aurul indigenilor.

L-au finanțat diverse firme care i-au asigurat o navă echipată cu sonare de ultimă generație. Însă, și ei trebuia să primească o parte din valoarea comorii.

Nava poștală americană SS America Centrală s-a scufundat după ce a navigat într-un uragan în septembrie 1857. Este considerat unul dintre cele mai grave dezastre maritime din istoria americană. 425 de oameni au fost uciși și mii de kilograme de aur s-au scufundat odată cu vasul în fundul oceanului. Cea mai mare comoară pierdută din istoria SUA.

Nava SS America Centrală transporta 477 de persoane, dar și 45 de lingouri de aur, 3.100 de monede de aur și 36 kg de pulbere de aur

Vânătorul de comori a vândut din aur

După doi ani de căutări, vânătorul de comori Tommy Thompson a descoperit ”nava  aurului” în 1988. În loc să dea finanțatorilor ce promisese, Thompson a dispărut.

”Eroul” a ajuns în 1989 cu nava sa în Norfolk, Virginia, încărcată cu mii de kilograme de aur de pe o navă care stătuse pe fundul oceanului timp de 131 de ani. Apoi, a dispărut. Acum se știe că  Tommy Thompson a vândut o parte din lingouri din comoară pentru 50 de milioane de dolari (39,8 milioane de lire sterline).

Dar procesele care încearcă să recupereze o parte din cea mai mare comoară pierdută din America s-au pornit rapid. Tommy Thompson a fost văzut ultima dată, mergând în lenjerie intimă lângă piscina de la conacul său din Florida.

Abia în 2012, Thomas G. Thompson a putut fi găsit și adus în fața magistraților. Trei ani mai târziu, a fost găsit în disprețul instanței pentru că a refuzat să coopereze la recuperarea a 500 de monede lipsă din pradă. De atunci se află în închisoare federală.

O nouă expediție către așa-numita ”navă de aur” a fost începută anul acesta și a recuperat milioane de dolari în plus din monedele de aur și argint.

Povestea comorii din America Centrală

Puțini au auzit de SS America Centrală. Dar are un loc în istorie din cauza celor întâmplate în trei zile, începând cu 9 septembrie 1857. Vaporul se scufundă într-un uragan teribil. Este considerat cel mai grav dezastru al aunei nave în timp de pace. Dintre cele 578 de persoane aflate la bord, 425 au pierit. De asemenea, a fost numit cel mai bogat naufragiu din lume, deoarece transporta 3 tone de aur expediate comercial din California Gold Rush (Goana după Aur).

Au existat zvonuri despre alte 15 tone de aur într-un transport secret al armatei. Thompson a găsit ”nava de aur” la aproximativ 160 de mile de coasta Carolinei de Sud, la 7200 de picioare (circa 2200 metri) pe fundul oceanului. Sursa: dailymail.co.uk

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre