Simona Ionescu / Redactor Șef

Viața plină de zbucium a medicului care a furat creierul lui Einstein

Viața plină de zbucium a medicului care a furat creierul lui Einstein
Obsesia patologului dr. Thomas Harvey a fost creierul lui Albert Enstein, pe care l-a păstrat ani de zile, în timp ce propria sa viață se destrăma.

Patologul Thomas Harvey, patologul care a efectuat autopsia cadavrului lui Albert Einstein, a furat creierul celui mai faimos evreu din lume, în speranța că va reuși să descopere sursa geniului său. În schimb, viața lui s-a destrămat pe măsură ce se spune că a mutat creierul dintr-un loc în altul în cutii de carton în următorii 50 de ani.

Einstein a murit la 76 de ani

„Cred că soarele răsărise. Nu-mi amintesc dacă copacii au înflorit sau nu, dar presupun că da”, așa a descris dr. Thomas Harvey dimineața în care s-a îndreptat spre spitalul din Princeton, New Jersey, pentru a efectua autopsia corpului profesorului Albert Einstein, considerat cel mai inteligent om al epocii moderne. A vrut să se creadă că a fost o zi normală, în felul său cinic, dar de fapt a fost ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna.

Cu câteva ore mai devreme, pe 18 aprilie 1955, în jurul orei unu dimineața, Einstein a fost declarat mort la Spitalul Princeton, la 76 de ani. Cumva, între acea oră și zorii zilei, telefonul a sunat acasă la doctorul Harvey, patologul-șef al spitalului. Acel apel telefonic l-a găsit într-un moment foarte clar al vieții sale, cu ambiția de a lăsa o amprentă în lumea științei.

Harvey în laboratorul său

 

Creierul lui Enstein, depozitat într-un borcan cu lichid de conservare și un capac cu șurub

Nu se știe exact când Harvey a identificat oportunitatea de a face istorie, dar pașii pe care i-a urmat au dus la o serie de evenimente. Aceasta a fost călătoria lui Harvey cu un organ foarte important, depozitat într-un borcan cu lichid de conservare și un capac cu șurub. O călătorie delirantă care a dus, în final, la ruinerea vieții sale profesionale și personale.

De-a lungul anilor, a împărțit mostre de țesut cu cei mai importanți patologi din întreaga lume, încercând să găsească răspunsuri la întrebări care au preocupat omenirea, dar acestea au furnizat foarte puține descoperiri noi.

Enstein a lăsat instrucțiuni specifice privind rămășițele sale

În cartea sa din 2005, „Postcards from the Brain Museum”, Brian Burrell a afirmat că Enstein nu a dorit niciodată ca un organ al corpului său să fie venerat, cu atât mai puțin creierul. „El lăsase în urmă instrucțiuni specifice cu privire la rămășițele sale: să le incinereze și să împrăștie cenușa în secret pentru a-i descuraja pe idolatri”, a spus acesta.

Dar Harvey a luat creierul oricum, fără permisiunea lui Einstein sau a familiei sale. „Când faptul a ieșit la iveală câteva zile mai târziu, Harvey a reușit să solicite o binecuvântare reticentă și retroactivă din partea fiului lui Einstein, Hans Albert, menționând că orice investigație va fi efectuată doar în interesul științei”, mai spune Burrell.

A depus creierul în depozitul său

După ce a furat creierul marelui Enstein, Harvey și-a pierdut în scurt timp slujba la spitalul din Princeton și a dus organul la Philadelphia, unde a fost tăiat în 240 de bucăți și conservat în celloidină, o formă dură și cauciucată de celuloză. El a împărțit bucățile în două borcane și le-a depozitat în subsolul său.

Soția sa nu a privit cu ochi bun acdest lucru și l-a amenințat că va arunca borcanele. O vreme, Harvey a lucrat ca supraveghetor medical într-un laborator de teste biologice din Wichita, Kansas. A fost perioada în care a păstrat creierul într-o cutie de cidru ascunsă sub un răcitor de bere.

În această fotografie din 1994, patologul Thomas Harvey ține în mână un borcan care conține creierul fizicianului teoretician Albert Einstein. Harvey, care a murit în 2007, a efectuat autopsia lui Einstein în 1955 și a păstrat părți din creier pentru studiu științific. Sursă foto: nationalgeographic.com

Patologul a ajuns să lucreze la o linie de asamblare într-o fabrică de extrudare a plasticului

S-a mutat din nou, în Weston, Missouri, și a practicat medicina în timp ce încerca să studieze creierul în timpul liber. Dar în 1988, dr. Harvey și-a pierdut licența medicală după ce a picat un examen de competență de trei zile. S-a mutat apoi în Lawrence, Kansas, a acceptat un loc de muncă la o linie de asamblare într-o fabrică de extrudare a plasticului și s-a mutat într-un apartament la etajul al doilea lângă o benzinărie. Acolo s-a împrietenit cu un vecin, poetul William Burroughs, cei doi obișnuind să bea pe veranda casei.

Atunci Harvey spunea povești despre creier, despre tăierea unor bucăți pe care le trimitea la cercetători din întreaga lume. Burroughs, la rândul său, se lăuda în fața vizitatorilor că ar putea avea o bucată din Einstein oricând dorește.

Creierul lui Enstein ar avea o proporție anormală de două tipuri de celule

Potrivit nationalgeographic.com, Harvey și colaboratorii săi din California au publicat la un moment at primul studiu asupra creierului lui Einstein, afirmând că acesta avea o proporție anormală de două tipuri de celule, neuroni și glia. Acel studiu a fost urmat de alte cinci, raportând diferențe suplimentare în celulele individuale sau în anumite structuri din creierul lui Einstein.

Cercetătorii din spatele acestor studii spun că studierea creierului lui Einstein ar putea ajuta la descoperirea fundamentelor neurologice ale inteligenței. Potrivit lui Terence Hines, profesor de psihologie la Pace University, aceste studii ar fi… false. La un moment dat au fost comparate imagini cerebrale ale lui Temple Grandin, una dintre cele mai faimoase persoane cu autism.

Creierul disecat al fizicianului Albert Einstein, prelevat de către patologul Thomas Harvey la scurt timp după moartea marelui om de știință, segmentat și conservat în celloidină, în jurul anului 1980. Sursă foto: nationalgeographic.com

“Nu tot ce contează poate fi numărat, și nu tot ceea ce poate fi numărat contează”

Cercetătorii pretindeau că au găsit câteva trăsături distinctive în creierul lui Grandin care ar putea explica inteligența ei nonverbală excepțională și modul ei de a gândi în imagini. Enstein însă, a înțeles mult prea bine obsesia publicului pentru el dar și pentru celebritate. El știa că, dacă li s-ar fi dat ocazia, oamenii de știință ar fi cercetat neuronii și glia, sulci și gyri din creierul său și ar fi făcut declarații mărețe despre ceea ce face un geniu.

Dar era conștient că nimeni nu ar fi putut să afle adevărul. “Nu tot ce contează poate fi numărat, și nu tot ceea ce poate fi numărat contează”, a spus la un moment dat Einstein.

Ce s-a întâmplat cu creierul lui Enstein

În 2010, la trei ani de la moartea dr. Thomas Harvey, potrivit dorinței acestuia, moștenitorii au donat toate documentele, studiile și ce a rămas din creierul celebrului Enstein. În prezent, 46 de fragmente ale lui Enstein se află expuse la Muzeul Mutter din Philadelphia.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre