Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum a ajuns asasinul plătit de Ceaușescu condamnat pe viață, de trei ori

Cum a ajuns asasinul plătit de Ceaușescu condamnat pe viață, de trei ori
O sentință de condamnare la închisoarea pe viață poate părea puțin diferită față de pedeapsa capitală. Amână un moment și oferă condiții groaznice, zeci de ani la rând.

Condamnarea pe viață a  celui mai cunoscut terorist „ de gardă veche” readuce în prim plan povestea: cum a ajuns Carlos Șacalul, asasinul plătit de Nicolae Ceaușescu, condamnat pe viață, de trei ori.

Se spune că imediat după fuga în Vest a lui Ioan Mihai Pacepa, Nicolae Ceauşescu a vrut să îl elimine. Pacepa îi fusese unul dintre cei mai de încredere apropiaţi.   Se spune că dictatorul libian Muhammad Gaddafi l-a sfătuit pe Ceauşescu, la începutul anilor 80, să apeleze pentru „lichidarea „problemei” la „Carlos Şacalul”. Colonelul Sergiu Nica afirma într-un raport, în 1990 că CIE (Centrala de Informaţii Externe) l-a folosit pe „Carlos Şacalul” pentru „neutralizarea trădătorului Pacepa”, situație confirmată ulterior şi de alte surse din cadrul serviciilor de informaţii din România.

Carlos Șacalul, angajat pentru asasinarea lui Pacepa

Când Ceaușescu apela la Carlos Șacalul pentru uciderea lui Pacepa, dictatorul libian îl angajase deja pe terorist pentru asasinarea preşedintelui american Ronald Reagan. Se spune că pentru Reagan, Gaddafi era gata să plătească 100 de milioane de dolari, în schimb Ceauşescu era dispus să achite două milioane de dolari. Ambele atentate trebuiau să aibă loc pe teritoriul SUA, iar teroristul le-a acceptat.

Spionajul românesc a apelat atunci, pentru a-i facilita misiunea lui Carlos Șacalul, la fostul comandant al unităţii speciale „Task Force 157” din Vietnam, Edwin P. Wilson, cunoscut că avea legături cu CIA. Doar că Wilson a fost arestat de autorităţile americane într-o altă problemă. La  interogatoriu acesta a cedat şi a devaluat planurile de asasinare ale celor doi dictatori.

Comanda nr.2: atentat cu bombă la Radio Europa Liberă

Dacă nu a ieșit schema cu Pacepa, Ceaușescu l-a apelat pe terorist pentru a lichida vocile de la Radio Europa Liberă. Așa are loc, în 1981, Operaţiunea „Tangoul Munchenez”, prin detonarea unei bombe în cadrul secţiei române a postului de radio.

La 4 februarie 1981, au loc trei atentate cu scrisori capcană. Sunt vizați Nicolae Penescu (grav rănit), Paul Goma şi Şerban Orăscu (nici unul nu a murit). Iar la sediul din München a Radioului Europa Liberă a explodat o bombă. Colaboratorii lui Carlos au greşit ţinta, distrugând secţia cehoslovacă şi rănind 8 persoane.

În urmă cu 11 ani, Carlos Şacalul a acceptat să vorbească despre relaţia pe care a a avut-o cu Nicolae Ceauşescu. „Îmi plăcea Ceauşescu şi l-am respectat. Era foarte puţin inteligent – un tip de la munte, ce provenea dintr-o familie săracă, însă foarte patriot şi foarte solidar. Ne-a primit foarte călduros, cu toate onorurile: casă, posibilităţi de a călători, însă nu am primit niciun ban de la el”, a relatat teroristul.

Carlos Șacalul condamnat pe viață, de trei ori

Acum, sentința lui Carlos Șacalul, condamnat la închisoare pe viață, a  treia oară, a fost confirmată în urma atacului cu grenadă din 1974 asupra unui magazin Champs Elysées.

Carlos Șacalul, militantul de stânga din spatele unora dintre cele mai mari atacuri teroriste din anii 1970 și 1980 în Franța, nu a reușit să reducă una dintre cele trei condamnări pe viață.

În urma audierilor care au început miercuri, o instanță penală specială din Paris a confirmat condamnarea pe viață. Aceasta e pentru un atac cu grenadă din 1974 asupra unui centru comercial de lux de pe Champs Elysées, care a ucis două persoane.
Autodeclaratul „revoluționar profesionist” al cărui nume real este Ilich Ramirez Sanchez, a efectuat mai multe atacuri în sprijinul cauzei palestiniene.

Carlos Șacalul stă în spatele gratiilor din Franța de când a fost capturat și scos din Sudan de forțele speciale franceze, în 1994. El a fost condamnat pentru crimă în 2017 și condamnat la închisoare pe viață, verdict care a fost confirmat în apel. Dar în 2019, cea mai înaltă instanță din Franța a trimis cazul înapoi la rejudecare pentru a se reconsidera sentința. Aceștia au spus că nu ar fi trebuit să fie condamnat atât pentru acțiunea în sine , cât și pentru folosirea unei grenade.

Cine este Carlos Șacalul

Revoluționarul auto-intitulat, al cărui adevărat nume este Ilich Ramirez Sanchez, se află în spatele gratiilor din Franța încă din 1994, când poliția franceză l-a prins în Sudan după două decenii de fugă. Ramirez, care s-a născut în Venezuela, ispășește deja alte două condamnări de închisoare pe viață și a pierdut apelurile împotriva lor. Una este pentru uciderea a doi ofițeri de poliție francezi și a unui informator în iunie 1975, iar cealaltă pentru atacuri asupra trenurilor, a unei gări și a unei străzi din Paris în 1982 și 1983 care au ucis 11 persoane și au rănit alte 150 de persoane.

În anii 1970 și 1980, militantul marxist a devenit inamicul public numărul unu pentru guvernele occidentale. El și-a asigurat notorietatea internațională luând ostatici miniștrii petrolului OPEC în numele luptei palestiniene într-un raid asupra sediului OPEC din Viena din 1975, în care au fost ucise trei persoane.


Porecla i-a fost dată de mass-media după ce un reporter a văzut romanul scris de Frederick Forsyth, Ziua șacalului, în apartamentul pe care Ramirez îl folosea în Londra. Este vorba de un roman al cărui subiect este despre un asasin profesionist, scrie Daily Mail.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre