Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce femeile poartă sutiene în fiecare zi, fără să se gândească dacă chiar au nevoie de ele

De ce femeile poartă sutiene în fiecare zi, fără să se gândească dacă chiar au nevoie de ele
A purta sau a nu purta - aceasta este întrebarea. Atunci când femeile nu poartă sutien, unii oameni reacționează de parcă ar fi un lucru normal. Alții consideră că este vulgar.

De ce femeile poartă sutiene în fiecare zi, fără să se gândească dacă chiar au nevoie de ele. Toate femeile știu acest lucru: găsirea unui sutien confortabil este o sarcină incredibil de dificilă. Motiv pentru care, multe dintre femei își pun întrebarea: de ce femeile poartă sutiene?

Poate că este doar un obicei, cum ar fi să faci patul dimineața. Poate că este ceva ce societatea ne impune. Sau poate, sutienele sunt, de fapt, bune pentru noi. Poate este timpul să nu mai purtați sutiene. 

Când s-au inventat sutienele și ce au făcut femeile înainte de asta?

De ce femeile poartă sutiene în fiecare zi. Purtarea unui sutien ar fi putut începe din Grecia antică, unde femeile purtau diferite tipuri de benzi pentru sâni, de obicei legate în spate. Femeile romane purtau, de asemenea, bretele similare pentru sport. Acest lucru este prezentat în mozaicul de la încoronarea câștigătorului cu porecla de „Mozaicul bikini”.

În epoca medievală din Spania, fetele purtau plăci de plumb pentru a-și face sânii să aibă un aspect mai plat. Și în Franța, în 1370, exista o lege care obliga femeile să-și susțină sânii pe sub rochii. Desigur, corsetele erau foarte populare la acea vreme.

Sutienele pe care le știm astăzi se crede că au apărut la sfârșitul anilor 1800, dar există diferite povești despre cine le-a creat. Unii spun că au fost făcute de o franțuzoaică pe nume Herminie Cadolle, despre care se spunea că ar fi făcut un corset din 2 piese, cel de deasupra era exclusiv pentru sâni.

O altă figură, Caresse Crosby, ar fi făcut un sutien din batiste și panglici în pregătirea pentru o debutantă, după ce a avut probleme cu un corset. Dar s-ar putea să fi împrumutat ideea cuiva din secolul al XV-lea, întrucât un sutien vechi de atunci a fost găsit în Castelul Lengberg, din Austria.

Când au crezut femeile că societatea le-a făcut să poarte sutiene?

În 1968, a avut loc un eveniment anual Miss America, care a fost memorabil, deoarece au existat proteste împotriva evenimentului în sine. Femeile aruncau cu tot felul de lucruri feminine, cum ar fi genele false, pantofi cu toc înalt și sutiene.

Există anumite opinii care spun că sutienele sunt un alt mod de a schimba corpul feminin pentru a se potrivi standardelor de frumusețe. Acesta este același motiv pentru care au fost create corsete.

Ar trebui să nu mai purtați sutien din motive medicale?

Astăzi, nu există studii care să ofere un răspuns clar dacă ar trebui să purtați sutien sau nu. Studiile vorbesc întotdeauna despre sutienele corecte și greșite. Dar, în realitate, femeile cumpără sutiene care sunt confortabile, atractive sau ieftine. Dar deseori nu știu care este sutienul potrivit pentru ele.

Și, desigur, producătorii nu pot compensa faptul că aproximativ 25% dintre femei au sânii asimetrici.

Ceaiul de ghimbir. Face minuni la digestie

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre