Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire incredibilă. Un austriac a găsit oase uriașe în pivnița de vinuri

Descoperire incredibilă. Un austriac a găsit oase uriașe în pivnița de vinuri
Un bărbat care își renova pivnița de vinuri în Austria a făcut o descoperire extraordinară. Nu era vorba de un vin roșu sau alb de colecție, ci de rămășițele unor mamuți preistorici.

Descoperirea de către oase de mamut în pivnița de vinuri a fost numită o „senzație arheologică” de către cercetătorii de la Institutul Arheologic Austriac al Academiei Austriece de Științe, OeAW.

Oasele a cel puțin trei mamuți din epoca de piatră

Producătorul de vinuri, Andreas Pernerstorfer, a dat peste o serie de oase uriașe, îngropate adânc în pivnița sa de vinuri din satul Gobelsburg, în districtul Krems, la vest de Viena. El a raportat descoperirea sa autorităților, care le-au identificat ca fiind oasele a cel puțin trei mamuți din epoca de piatră.

Pernerstorfer a declarat pentru Corporația austriacă de radiodifuziune, ORF, că își renova pivnița de vinuri atunci când a făcut descoperirea. „Am crezut că este doar o bucată de lemn lăsată de bunicul meu. Dar apoi am săpat-o puțin și mi-am amintit că în trecut bunicul meu a spus că a găsit dinți. Și atunci m-am gândit imediat că este vorba de un mamut”, susține acesta.

Oasele au o vechime cuprinsă între 30.000 și 40.000 de ani

Oase de mamut în pivnia cu vinuri

Cercetătorii de la Institutul Arheologic Austriac au excavat oasele de la mijlocul lunii mai. Arheologii Thomas Einwögerer și Hannah Parow-Souchon mărturisesc că artefactele din piatră și cărbunele găsite la fața locului indică faptul că oasele au o vechime cuprinsă între 30.000 și 40.000 de ani. Institutul spune că ultima dată când a avut loc o descoperire comparabilă a fost acum 150 de ani, tot în districtul Krems.

„În timpul săpăturilor de acolo, pivnițele în cauză au fost complet curățate. Alte situri comparabile din Austria și din țările învecinate au fost în mare parte excavate cu cel puțin 100 de ani în urmă și „au fost în mare parte pierdute pentru cercetarea modernă”, se arată într-un comunicat al institutului.

Descoperirea ridică întrebări cu privire la modul în care oamenii din Epoca de Piatră vânau mamuții

Parow-Souchon a declarat că a fost pentru prima dată când au reușit să investigheze o astfel de descoperire în Austria „folosind metode moderne”. Cercetătorii menționează că descoperirea ridică întrebări cu privire la modul în care oamenii din Epoca de Piatră vânau mamuții.

„Știm că oamenii au vânat mamuți, dar știm încă foarte puțin despre cum au făcut-o”, a declarat Parow-Souchon. Oamenii de știință cred că mamuții ar fi putut muri în locul unde au fost găsite oasele, urmăriți acolo de oameni care ar fi putut să le fi întins o capcană. După ce vor fi excavate, oasele vor fi duse la Muzeul de Istorie Naturală din Viena.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre