Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire istorică: Ce s-a găsit pe cea mai veche epavă din lume! Are peste 3000 de ani

Descoperire istorică: Ce s-a găsit pe cea mai veche epavă din lume! Are peste 3000 de ani
Anul trecut a fost descoperită cea mai veche epavă din lume, care are peste 3000 de ani. Epava a fost ascunsă milenii în adâncime.

O epavă veche de peste 3.000 de ani, cu încărcătura intactă, a fost descoperită în largul coastei de nord a Israelului. Este cea mai veche din lume.

Încărcătura navei a fost formată din sute de amfor și ulcioare cu două mânere care depozitau ulei de măsline și vin

Epava și artefactele sale au fost descoperite la peste 1,5 km adâncime pe fundul Mării Mediterane de către compania energetică Energean, cotată la Londra, care operează în largul Israelului. Un studiu efectuat de companie a scos la iveală încărcătura navei, formată din sute de amfore, ulcioare cu două mânere care depozitau pe mare bunuri precum vinul sau uleiul de măsline în epoca bronzului.

Nava a fost scufundată probabil din cauza unei furtuni

„Nava pare să se fi scufundat în criză, fie din cauza unei furtuni, fie în urma unei tentative de atac de piraterie – un eveniment bine cunoscut în epoca târzie a bronzului”, a declarat Jacob Sharvit, șeful unității marine a Autorității Israeliene pentru Antichități. Epava a fost descoperită anul trecut la 90 de kilometri de coasta din nordul Israelului și a fost estimată de oficiali ca datând din secolul al XIV-lea sau al XIII-lea î.Hr.

Datează din epoca bronzului

Cea mai veche încărcătură navală cunoscută din lume în adâncurile mării

Cu o vechime de peste trei milenii, epava datează dintr-o perioadă în care comerțul maritim a început să ia amploare în epoca bronzului. Echipa Energean care a cercetat marea a găsit o grămadă mare de ulcioare îngrămădite pe fundul mării, a declarat Karnit Bahartan, responsabil de mediu al companiei, care a declarat.

„Când am trimis imaginile autorității pentru antichități, s-a dovedit a fi o descoperire senzațională, cu mult peste ceea ce ne puteam imagina”, a mărturisit acesta.

Marinarii navigau folosindu-se de pozițiile stelelor și ale soarelui

Sharvit a declarat că locația descoperirii, departe în largul mării, a dezvăluit că marinarii antici erau capabili să navigheze fără a avea o linie de vizibilitate către vreo coastă, folosind probabil pozițiile stelelor și ale soarelui. „Aceasta este o descoperire de clasă mondială care schimbă istoria”, a mai specialistul. Energean a efectuat o operațiune pentru a extrage o parte din vasele de depozitare, care vor fi prezentate publicului în curând, a precizat autoritatea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre