Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire spectaculoasă la Topolița. Arheologii au intrat într-o casă preistorică

Descoperire spectaculoasă la Topolița. Arheologii au intrat într-o casă preistorică
Vara e anotimpul perfect pentru arheologi ac să facă descoperiri senzaționale. Iar deja e o constantă ca în fiecare vară să apară descoperiri spectaculoase la Topoliţa, unde se găsește unul dintre şantierele arheologice importante ale judeţului Neamţ.

Echipa de arheologi de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ a început, în urmă cu trei săptămâni, o nouă campanie de cercetări în acest sit fiind făcută o descoperire spectaculoasă la Topoliţa, localitate situată la aproximativ şase 6 kilometri sud de oraşul Târgu Neamţ. Practic, în aceste zile, arheologii coordonaţi de dr. Vasile Diaconu, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic, au intrat într-o casă preistorică.

Cultura Precucuteni a existat pe aceste locuri cu peste 7.500 de ani în urmă

Ei cercetează mai multe construcții preistorice, din care au scos la lumină artefacte remarcabile, care arată că zona aceasta a fost intens frecventată de comunităţile umane. Săpăturile din această vară vizează cercetarea unei noi locuinţe a culturii Precucuteni (anterioară anului 5.500 î.Hr.).

Cum arăta casa preistorică descoperită la Topolița

Construcţia preistorică a avut o suprafaţă de aproximativ 40 metri pătraţi şi a ar fi fost distrusă în urma unui incendiu violent, au concluzionat arheologii. Asta pentru că multe dintre obiectele care s-au aflat în interiorul spaţiului locuibil păstrează urmele unei puternice arderi secundare. Arheologii au identificat în imediata apropiere a locuinţei şi o consistentă depunere de resturi menajere, respectiv ceramică, unelte de piatră deteriorate, râşniţe de piatră şi multe oase de animale.

Arheologii cercetează o casă preistorică ce a ars într-un incendiu

„Am cercetat cea de a şasea locuinţă a culturii Precucuteni din acest sit, iar rezultatele sunt dintre cele mai bune. Avem de-a face cu resturile bine conservate ale unei construcţii preistorice, care mai păstrează în interior suficiente mărturii de locuire. Pe lângă lucrurile comune, legate de viaţa cotidiană, şi în acest an am descoperit mai multe statuete antropomorfe şi zoomorfe, unele fiind adevărate capodopere”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Vasile Diaconu, responsabilul şantierului arheologic.

Ce descoperire spectaculoasă au făcut arheologii nemțeni

Un aspect deosebit faţă de anii trecuţi îl constituie o descoperire spectaculoasă a unei locuinţe specifice secolului IV d.Hr., care aparţine populaţiei romanice ce a existat în acest areal. De asemenea, au fost descoperite şi vestigii din epoca bronzului, printre care un topor lucrat din rocă vulcanică.

O serie de artefacte importante au fost descoperite în timpul săpăturilor din această vară

„Pe lângă vestigiile consistente ale culturii Precucuteni, am găsit în acest an şi un material arheologic foarte interesant, atribuit culturii Ceramicii Liniare, vechi de aproape 7 milenii. În mod cert, comunităţile acestea, originare din Europa centrală, au ajuns la răsărit de Carpaţi în periplul lor pentru a găsi terenuri favorabile practicării agriculturii, dar şi pentru că aici erau importante surse de sare.

De asemenea, în campania din acest an am găsit şi un consistent material arheologic specific secolului IV d. C., care aparţine comunităţilor romanice. Avem astfel un sit arheologic cu cel puţin cinci etape culturale distincte, din neolitic şi până în antichitatea târzie!”, a precizat dr. Vasile Diaconu.

Sursa foto: Complexul Muzeal Național Neamț / Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre