E vorba de o matrice din bronz care, spun arheologii, a fost folosită la fabricarea de tipare pentru turnat piese decorative din metale prețioase. Piesa antică, veche de 2000 de ani, este considerată un obiect unic şi foarte valoros. A fost studiată timp de doi ani de conf. dr. Gelu Florea, de la Universitatea Babeş Bolyai, cel care a coordonat cercetările echipei şi s-a ocupat de editarea volumului care descrie matriţa.
Singurul obiect de acest fel folosit pe teritoriul Daciei
De asemenea, specialiștii spun că această matriță este singura piesă de acest fel descoperită până în acest moment care a fost folosită pe teritoriul Daciei. Obiectul special, în greutate de opt kilograme are formă hexagonală și este încrustată cu sculpturi de inorogi, hipopotami, bouri, lei, dragoni, iar animalele par să se lupte între ele.
Matrița care este unul dintre cele mai prețioase artefacte descoperite vreodată în România a fost găsită de Vladimir Brilinsky, fostul administrator al sitului, care se afla alături de un grup de turişti. Acesta i-a anunţat pe arheologi şi l-a predat imediat autorităţilor. Era în anul 2013 și se spune că matrița a fost scoasă din pământ în timpul unei furtuni din noaptea de Sânziene.
„Sarmizegetusa, în ajunul cuceririi ei de către romani, era un mediu cosmopolit”
“Este o piesă foarte importantă pentru că dincolo de faptul că este o unealtă de bijutier în sine şi nu sunt foarte multe de genul acesta, este o piesă cu importante valenţe artistice. Reprezentările de pe ea sunt foarte frumoase încât ne putem imagina cam ce tipuri de piese se scoteau de acolo, care la rândul lor erau splendide.
Descoperirea reprezintă şi o confirmare a unui fapt documentat de-a lungul timpului de generaţii de arheologi. Că Sarmizegetusa, în ajunul cuceririi ei de către romani, era un mediu cosmopolit, în care elitele regatului dacic erau capabile să achiziţioneze produse şi servicii de foarte bună calitate”, a povestit anul anul trecut dr. Gelu Florea, istoricul care a coordonat cercetarea piesei. Artefactul poate fi văzut la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook