De ce vampiri? Specialiștii au dat explicații. Să ne amintim că și în România există credința populară legată de strigoi, vampiri, moroi.
Moroii și strigoii apar în multe din basmele și poveștile românești. Dar aceste creaturi fantastice sunt rodul imaginației străbunilor noștri care, totuși, s-a perpetuat din generație în generație.
Moroi erau considerați copiii care și-au chinuit mamele. Strigoii sunt fantome invizibile provenite din sufletele morților care nu ajung după înmormântare în lumea de dincolo. Ei revin în lumea de aici unde iau viata rudelor apropiate, aduc molime, grindină și alte suferințe.
Credința populară românească spune că strigoiul s-a rătăcit pe drumul care leagă lumea de aici de lumea de dincolo, nu a avut cu ce plăti vamile (nu i s-a dat banul la plecare sau l-a pierdut pe drum).
Dacă se considera că mortul devenea strigoi, se foloseau diferite procedee de descoperire și de anihilare a acestuia. În unele sate se scotea inima mortului, în altele se înfigea un țăruș în inimă sau în ochi.
Toate mitologiile și folclorul din întreaga lume vorbesc despre strigoi sau vampiri.
Scheletele din Polonia erau decapitate
O groapă comună a fost descoperită în timpul lucrărilor rutiere din Polonia. Descoperirea sumbră din satul Luzino din nord-estul țării a scos la iveală faptul că foarte multe din cele 450 de schelete au fost decapitate, iar craniile lor au fost plasate între picioare, cu o monedă plasată în gură.
Practica care a fost comună în regiune în timpul secolului al 19-lea a fost considerată că se făcea pentru a elimina „blestemul vampirului”.
Arheologul Maciej Stromski a declarat: „Am descoperit exemple de credință în morții care se întorceau din mormânt, care nu puteau fi opriți decât prin decapitare. Se credea că dacă un membru al familiei decedatului a murit la scurt timp după înmormântare, atunci el sau ea ar putea fi un vampir”, a scris jurnalistul Ed Wight, care a realizat și fotografii din acea groapă comună.
„Prin urmare, după înmormântare, mormântul a fost săpat și i s-a tăiat capul decedatului, care a fost apoi pus în picioare. Am descoperit și un exemplu de femeie după decapitare. Craniul unui copil a fost pus pe sânul ei.”
El a adăugat că în aproximativ 30 la sută din mormintele descoperite, cercetătorii au găsit, de asemenea, cărămizi plasate lângă picioarele, brațele și capetele scheletelor.
Practica aceasta cu decapitările, care a fost comună în regiune în timpul secolului al 19-lea, a fost considerată ca o acțiune de a elimina blestemul „vampir” sau „strigoi”.
Ce scrie presa engleză despre mitul despre strigoi
Înregistrările de mituri despre strigoi datează încă din secolul al 11-lea în Europa Centrală.
Oamenii se temeau că unii care au fost îngropați își vor croi drum înapoi la suprafață, ca monștri care sugeau sânge și îi vor teroriza pe cei vii.
Nu este neobișnuit ca regiunea să găsească locuri de înmormântare unde o tijă metalică – sau un țăruș – au fost pătrunse prin craniul defunctului.
Oamenii de la acea vreme credeau că aceasta este o modalitate de a se asigura că persoana rămâne moartă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook