Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire uluitoare: Oamenii din Epoca de Fier aveau o slăbiciune pentru brânza cu mucegai

Descoperire uluitoare: Oamenii din Epoca de Fier aveau o slăbiciune pentru brânza cu mucegai
Incredibil, dar adevărat. Cercetătorii au făcut o descoperire incredibilă. Oamenii din Epoca Fierului erau îndrăgostiți de două produse căutate și în ziua de astăzi.

V-ați imaginat vreodată că un preparat care se găsește pe mesele bogaților era în farfuriile celor din Epoca Fierului?

Oamenii din Epoca de Fier aveau o slăbiciune pentru brânza cu mucegai

Un studiu al mostrelor de excremente recuperate din minele de sare Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut din Austria a dezvăluit două tipuri de fungi: Penicillium roqueforti și Saccharomyces cerevisiae. Ce înseamnă asta, spun specialiștii care au studiat excremente vechi de peste… 2700 de ani.

 

Un lucru la care nimeni nu ar fi îndrăznit să se gândească. Acești doi fungi sunt folosiți și acum pentru obținerea a două produse mult iubite în întreaga lume: brânza cu mucegai și berea. Cu alte cuvinte, strămoșii noștri știau foarte bine cu ce să se hrănească ca să aibă trupul sănătos.

„Analiza genomică indică faptul că ambii fungi erau implicați în fermentarea alimentară și oferă prima dovadă moleculară pentru consumul de brânză cu mucegai și bere în Europa din Epoca Fierului”, a declarat microbiologul Frank Maixner de la Institutul de Cercetare Eurac pentru Studierea Mumiilor din Italia.

Dieta strămoșilor, bogată în fibre și carbohidrați

În urma cercetărilor unor excremente mai recente, arheologii susțin că până la perioada barocă oamenii consumau cu preponderență fructe și legume proaspete și alimente neprocesate. Interesant este faptul că un rol important în istoria timpurie alimentară a oamenilor a jucat-o tehnica fermentării.

„Devine tot mai clar faptul că practicile culinare preistorice erau sofisticate și că tehnica fermentării a jucat un rol important în istoria alimentară timpurie a oamenilor”, a precizat arheologul Kerstin Kowarik de la Muzeul de Istorie Naturală din Viena.

Pe de altă parte, alți arheologi au descoperit că berea se consuma în China cu 9000 de ani în urmă, însă aceasta nu era așezată pe masă și servită într-un mediu plăcut. Oamenii de știință susțin că băutura făcea parte dintr-o ceremonie asociată cu înmormântarea membrilor comunității.

Sursă foto: descopera

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre